به گزارش اکسیداک «سعید خطیب زاده» سفیر جمهوری اسلامی ایران در زاگرب در مصاحبه با رادیو ملی کرواسی به سوالاتی درباره مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی پاسخ داد.
خبرنگار: بیایید با مهم ترین سوال شروع کنیم. بزرگترین پیامد حمله اسرائیل به ایران چه خواهد بود؟ آیا می ترسید که منظورم این است که می دانم که بایدن نتانیاهو را متقاعد کرد که به تاسیسات نفتی و هسته ای حمله نکند آیا شما معتقدید که به همین شکل اقدام خواهد شد و چه انتظاری دارید چه عواقبی به همراه خواهد داشت؟
سفیر: ما اینجا با یک رژیم عادی کار نداریم. در واقع ما با رژیمی روبه رو هستیم که تمام جنایاتی را که قابل تصور بود مرتکب شده است. از نسل کشی قتل عام مجازات دسته جمعی تا پاکسازی قومی و بسیاری از جنایات دیگر که می بینید. همین ۲ روز پیش مطمئنم که شما و مخاطبانتان بمباران غزه را تماشا کردید که مردم را زنده زنده سوزاند. دقیقاً همین نوع جنایات به ما نشان می دهد که ما با یک رژیم عادی روبرو نیستیم که هنجارهای بین المللی و مقررات بین المللی را می پذیرد. این رژیمی است که دبیر کل سازمان ملل متحد را عنصر نامطلوب می نامد یا نماینده آن در سازمان ملل به پشت تریبون می رود و منشور ملل متحد را جلوی همه تکه تکه کند و سپس شعار ننگ بر شما سر می دهد و تریبون را ترک می کند.
همانطور که می بینید ما با رژیمی مبتلا به توهم مرضی (پارانویا) روبرو هستیم. ما با رژیمی روبرو هستیم که تمام هنجارهای بین المللی را زیر پا می گذارد. بنابراین من نمی توانم پیش بینی کنم که چنین رژیمی قرار است چه کند. کار من پیش بینی نیست وظیفه من این نیست که پیش بینی کنم اقدام این رژیم علیه ایران چه خواهد بود اما آنچه در خصوص آن اطلاع دارم در مورد پاسخ خودمان است.
ما مصمم هستیم که در مورد امنیت ملی خود مسامحه نکنیم؛ مصمم هستیم که قاطعانه پاسخ دهیم؛ ما مصمم هستیم که گسترش این خشونت و خونریزی در منطقه توسط این رژیم که مشغول نسل کشی است را متوقف کنیم. همین الان که صحبت می کنیم در حال گسترش جنگ به لبنان سوریه و جاهای دیگر هستند و درحال تهدید حمله به ما هستند. ضمنا باید یادآوری کنم که این اولین اقدام تجاوزکارانه به ایران نیست. آنها قبلاً چندین بار به ایران حمله کرده اند. آنها سفیر ما را در لبنان ترور کردند. آنها به بخش کنسولی سفارت ما در سوریه حمله کردند. در خاک ایران با موشک عملیات نظامی کردند و اسماعیل هنیه را ترور کردند. آنها همچنین در تأسیسات هسته ای ما را خرابکاری کردند و با آن اقدام ملت ایران را در معرض خطر شدید قرار دادند. آنها بارها و بارها حاکمیت ما را نقض کرده اند. بنابراین نیروهای مسلح ما قاطعانه پاسخ خواهند داد زیرا خویشتن داری در برابر اسرائیل دیگر کارساز نیست و دیگر این روشی نیست که بتواند تجاوزهای رژیم را متوقف کند.
خبرنگار: به نظرم بزرگترین ترس بزرگترین ترس از رویارویی مربوط به اسرائیل و ایران بود. چون همه می گفتند خوب آن حماس و حزب الله بود اما ایران حمله به ایران واقعاً یک موضوع جدی است.
سفیر: ما یک کشور هستیم. یک کشور با حاکمیت مستقل. معلوم است که نمی توانیم در مورد حاکمیت امنیت ملی و تمامیت ارضی خود مسامحه کنیم. شاید رژیم اسرائیل از روی توهم فکر می کند که به دلیل این کارت سفیدی که از سوی برخی اروپایی ها و آمریکایی ها دریافت کرده است و همچنین با اتکا به این سلاح های پیچیده ای که این رژیم مشغول نسل کشی از این منابع دریافت می کند می تواند حمله کند و یا آنچنانکه نتانیاهو می گوید می تواند چهره خاورمیانه را تغییر دهد. اما باید بداند پاسخ ایران به عنوان یک کشور مسئول قاطعانه خواهد بود.
البته باید از یک جنگ همه جانبه در منطقه اجتناب کنیم و برای آن ما هیچ گزینه ای نداریم جز اینکه به طور متناسب و سنجیده اما محکم پاسخ دهیم بلکه از وقوع چنین جنگی جلوگیری کند. هر کاری که ایران تا کنون انجام داده یا از انجام آن اجتناب کرده است به خاطر صلح و ثبات در این منطقه و اجتناب از یک جنگ همه جانبه است. البته و متاسفانه بر اساس آنچه مشاهده می کنیم یک جنگ همه جانبه چیزی است که نتانیاهو برای بدست آوردنش به هرکاری دست می زند. او سعی دارد از این طریق اغراض مریض سیاسی خود را پیش ببرد.
خبرنگار: در مقابل این اظهارات که حزب الله نیروی نیابتی ایران است به آنها سلاح می دهید نفت می دهید که با پول آن سلاح بخرند چه واکنشی نشان می دهید؟ چگونه به آن پاسخ می دهید و آیا این می تواند بهانه ای برای اسرائیل باشد؟
سفیر: ببینید این رسانه های جریان اصلی وقتی از این برچسب ها مانند نیابتی/پروکسی ایران استفاده می کنند سعی می کنند اعتبار و حیثیت مستقل این گروه ها را مخدوش کنند. با احترام به سوال شما شما آن را از رسانه های جریان اصلی وام گرفته اید. مخاطبان محترم شما شایسته دانستن حقایق هستند و شایسته است بدانند که گروه نیابتی/پروکسی به چه معنا است و به چه اطلاق می شود. پروکسی ها عاملانی هستند که به نمایندگی و برای اهداف و منافع طرف ثالثی به صورت مصنوعی ساخته شده و عمل می کنند. اما مقاومت در فلسطین اشغالی اصیل بوده و با آغاز اشغال شروع شد.
مقاومت به اسامی وابسته نیست. این مقاومت و گروه های مقاومتی در ابتدا اسم های دیگری داشتند و بعداً اسم های دیگری پیدا کردند؛ اکنون به آن حماس و جهاد اسلامی می گویند. اما در همان زمانی که اشغال اتفاق افتاد مقاومت متولد شد. در لبنان هم بسیار قبل از جمهوری اسلامی ایران جنبش های مقاومت وجود داشتند و فعال بودند امل و دیگر گروه های مقاومت در لبنان به عنوان گروه های مقاومت اصیل لبنانی شگل گرفتند و با اسرائیلی ها و اشغال جنگیدند. همین حزب الله در پاسخ به تجاوز اسرائیلی ها به لبنان در سال ۱۹۸۲ تشکیل شد. قبل از این تهاجم و اشغال سرزمین لبنان حزب اللهی وجود نداشت.
بنابراین تحقیر آنها با برچسب زدن به این گروه های مقاومت مشروع که علیه اشغالگری می جنگند به عنوان گروه های نیابتی دیگر کشورها اقدام دیگری در حوزه جنگ روانی برای نامشروع جلوه دادن و دیوسازی از آن هاست. اما در واقع آنها گروه های واقعی مقاومت لبنان و فلسطین هستند که به تنهایی عمل می کنند. اما اگر همین تعریف برای نیابتی ها را در نظر بگیریم مبنی بر اینکه که طرف ثالثی یک عاملی را بسازد و یا مهندسی کند تا به نیابت از آن طرف اقدام کند آن وقت نمونه کلاسیک آن خود اسرائیل است که توسط آمریکایی ها و توسط انگلیسی ها ساخته و مهندسی شده است تا از طرف آنها در منطقه خاورمیانه عمل کند. اگر کسی شایسته نامیده شدن به عنوان نیابتی است این اسرائیل است نه این گروه های اصیل مقاومت.
در عین حال اجازه بدهید یک موضوع را برای شما روشن کنم؛ ما به ایستادن در کنار این گروه های مقاومت افتخار می کنیم. ما افتخار می کنیم که در کنار قربانی ایستاده ایم نه در کنار جنایتکار. ما به ایستادن در کنار مظلوم و نه ظالم افتخار می کنیم. همانطور که به ایستادن در کنار کرواسی در جنگ در جنگ میهنی شما با متجاوز افتخار می کنیم. در آن زمان ایران در کنار شما ایستاده بود اسلحه برای شما فراهم کرد تمام حمایت هایی که ایران در آن زمان می توانست برای شما فراهم کرد. ما به این کار افتخار می کنیم همانطور که امروز به این می بالیم که در برابر این رژیم آپارتاید که مشغول نسل کشی است و متاسفانه کشتار و جنگ و خونریزی را به یک امر عادی جدید در منطقه ما تبدیل کرده است ایستاده ایم. همه باید بدانیم این جنایات یک امر عادی نیست؛ آنچه در خاورمیانه اتفاق می افتد وحشیانه است.
خبرنگار: پس آنچه شما می گویید این است که ایران فقط از حزب الله حماس و دیگران حمایت معنوی می کند.
سفیر: ما با همه ابزارهای مشروع از مقاومت در برابر اشغال حمایت می کنیم. فقط با پایان اشغال فلسطین سرزمین های اشغال شده لبنان سوریه و مصر است که اوضاع فرق خواهد کرد. می بینید که همه این کشورها اشغال شده اند. آیا به اندازه کافی صحنه منطقه گویا نیست؟
خبرنگار: پس راه حل این درگیری را در توقف اشغال می بینید. اما اسرائیل به وجود خود پایان نخواهد کرد آن طور که حماس یا حزب الله یا شخص دیگری ممکن است به دنبالش باشند. راه حل چیست؟
سفیر: من فکر می کنم راه حل راه حل پایدار پیاده شدن عدالت برای همه است. عدالت برای همه از جمله کسانی که زنده مانده اند از سرزمین خود اخراج شده اند یا در این زندان روباز غزه و کرانه باختری اسیر شده اند. همچنین عدالت برای همه کسانی که کشته شدند. جهان باید به مصونیت و بی عقوبت گذاردن جنایتکاران پایان دهد تا عدالت پیاده شود. کسانی که این جنایات را علیه فلسطینی ها مرتکب شده اند باید در دادگاه و محضر عدالت حاضر شوند. من فکر می کنم که ساکنان اصلی سرزمین فلسطین حق کامل و انحصاری تصمیم گیری در مورد آینده سیاسی سرزمین خود را دارند و این راه حل عادلانه است. هر نفر یک رای! این همان چیزی است که دموکراسی ها همیشه از آن حرف می رنند. پس چرا وقتی به رژیم آپارتاید اسرائیل که بر اساس ایدئولوژی برتری نژادی یهودیان بر دیگران استوار است می رسیم اجرای بدیهیات و اصول دموکراتیک را نادیده می گیریم.
من فکر می کنم که همه یهودیان مسلمانان مسیحیان و همه ادیان باید با هم در آن سرزمین زندگی کنند و با هم درباره آینده آن سرزمین تصمیم بگیرند. ما هیچ چیز ناعادلانه یا غیرمنصفانه ای نمی خواهیم. ما فکر می کنیم که عدالت باید برای همه اجرا شود. لحظه ای که اشغال متوقف می شود لحظه ای که قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل اجرا شود لحظه ای که تمامیت ارضی کشورهای همسایه رعایت شود من معتقدم که لحظه توقف این خونریزی و خشونت و این جنگ در منطقه خواهد بود.
خبرنگار: وضعیت پس از انتخابات پنجم نوامبر در آمریکا را چگونه می بینید؟ اگر دونالد ترامپ دوباره به قدرت برسد و یا هریس آن وقت چه تبعاتی خواهد داشت چه چیزی تغییر خواهد کرد و به چه شکلی؟
سفیر: سوال شما بسیار گسترده است. قطعاً تبعات زیادی خواهد شد. اما آنچه که مربوط به درگیری و وضعیت کنونی در خاورمیانه می شود تردید دارم که شاهد تفاوت عمده ای باشیم. همین امروز هم اگر ایالات متحده قصد جلوگیری از خونریزی ها و این جنگ را داشت می توانست با عدم ارسال و توقف تامین این سلاح های پیشرفته ای که در اختیار اسرائیلی ها قرار داده است این تغییر را ایجاد کند. اکنون ما با رکورد بالایی در فروش و تحویل انواع تسلیحات پیشرفته از سوی ایالات متحده روبرو هستیم که بالاترین رقم در تاریخ روابط ایالات متحده و اسرائیل است. لذا می بینیم در حالیکه اسرائیل مرتکب نسل کشی می شود مرتکب همه انواع جنایت می شود کشورهای منطقه از جمله ایران را تهدیدات موجودیتی می کند روی صدها کلاهک هسته ای می نشیند در حالیکه نه عضو معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای است و نه بازرسی و رژیم های خلع سلاح بین المللی مرتبط را می پذیرد با این حال ایالات متحده به این حمایت های خود از رژیم ادامه می دهد. ایالات متحده هر لحظه که تصمیم به تغییر این وضعیت بگیرد می تواند.
نمی دانم که آیا کسی در ایالات متحده به این نقطه رسیده است که به خود بگوید دیگر بس است یا نه اما من معتقدم آنها هر چه زودتر به این نقطه برسند که اهرم فشار بر نتانیاهو بگذارند تا این خونریزی را متوقف کند این امر هم برای ایالات متحده خوب است و هم برای همه. من دلایل زیادی دارم که باور کنم نتانیاهو دوست دارد تا با پول مالیات دهندگان آمریکایی و حتی خون سربازان آمریکایی در این جنگ پیروز شود. بنابراین فکر می کنم هر چه زودتر آمریکایی ها وی را متوقف کنند برای همه بهتر است.
خبرنگار: آیا این دلیلی است که من دیروز خواندم که ایران تمام ارتباطات غیررسمی خود با آمریکا را متوقف کرده است؟ به یاد می آورم که وقتی به سخنان رئیس جمهور پزشکیان در سازمان ملل و در نیویورک گوش می دادم او گفت که در مذاکره با اتحادیه اروپا و آمریکا باز عمل می کند اما می بینیم که دوباره اتحادیه اروپا تحریم های جدیدی را به دلیل صادرات تسلیحات به روسیه علیه ایران وضع کرده است. چگونه این مساله را ارزیابی می کنید؟
سفیر: اول از همه باید بگویم که سوال بسیار مهمی را مطرح کردید اما احتمالاً شنوندگان شما به جزئیات بیشتری نیاز دارند. اجازه بدهید یادآوری کنم که در شامگاه مراسم تحلیف رئیس جمهور پزشکیان آقای هنیه ترور شد وی در خاک ایران توسط اسرائیلی ها به قتل رسید. فکر می کنید چه چیزی پشت این جنایت اسرائیلی ها بود؟ از جمله دلایل شاید آن اقدامی برای خراب کردن و دستکاری در پروژه و روند ریاست جمهوری جدید بود. این همان کاری است که آنها انجام می دهند تا هر شانس و احتمال مفاهمه و نزدیکی میان ایران و غرب را از بین ببرند. بله دولت اصلاحات آقای رییس جمهور پزشکیان تمایل دارد که روابط خارجی ما را متنوع کند اما این یک جاده دو طرفه است. پس باید منتظر ماند و دید که از آن سو و از طرق مقابل چه اتفاق خواهد افتاد. آنچه می توانم بگویم این است که ایران همیشه آماده است.
اما در مورد روسیه و اوکراین و آنچه شما مطرح کردید باید بگویم که ما با روسیه همسایه هستیم. ما منافع و نگرانی های آنها را درک می کنیم و به آنها احترام می گذاریم. اما بدانید رابطه ایران و روسیه با جنگ اوکراین آغاز نمی شود. این رابطه به دهه ها و سال ها همکاری بین دو طرف برمی گردد. ما با همسایگان خود از جمله روسیه همکاری ها و روابط چند لایه داریم. اما این ادعاها و اتهامات بی اساس و بی مورد مبنی بر اینکه ایران بخشی از این جنگ است و یا اینکه ایران موشک های بالستیک داده است بارها و به طور اساسی از سوی ایران رد شده است. اگر کسی در این خصوص مدرکی دارد از او می خواهیم آن را ارائه کند. این امر را وزیر خارجه ما گفته است رئیس جمهور ما هم گفته است.
بله ما با همسایه خود یعنی روسیه روابط داریم دهه ها روابط بسیار خوبی داریم اما بخشی از این جنگ اوکراین نیستیم و هیچ موشک بالستیکی به روسیه نداده ایم. در واقع آنها نیز این را از ما نمی خواهند زیرا خودشان هر آنچه را که نیاز دارند در اختیار دارند. برعکس آنچه ما می خواهیم آتش بس فوری است. چیزی که ما خواستار آن هستیم صلح در اوکراین است. ما فکر می کنیم که جنگ راه حل هیچ مشکلی نیست. شما نمی توانید از طریق جنگ به صلح برسید. محصول رادیکالیسم رادیکالیسم است. جنگ باعث ایجاد رادیکالیسم بیشتر خواهد شد. لذا کسانی که تلاش می کنند از طریق این ابزارهای خشونت و زور به ثبات و صلح برسند اشتباه می کنند؛ به سادگی اشتباه می کنند. ما هشت سال در معرض جنگ تحمیلی صدام حسین بوده ایم بنابراین می دانیم هزینه های جنگ چقدر است. سیاست ثابت و اصولی ما در رد جنگ و استفاده از ابزارهای مبتنی بر زور از یک طرف و از طرف دیگر دعوت از همه طرف ها برای نشستن بر دور میز مذاکره البته در شرایط برابر و با احترام متقابل است.
خبرنگار: به عنوان آخرین سوال سوالی که همه می پرسند که البته در خصوص برنامه هسته ای ایران است. روایاتی وجود دارد که شما اولین آزمایش هسته ای را انجام داده اید.
سفیر: خیر به سادگی بگویم خیر. من با جنگ روانی برخی از رسانه های جریان اصلی و کسانی که قصد دارند با ارائه شواهد جعلی احتمالاً به تجاوزات جدید خود مشروعیت بخشند آشنا هستم. اما پاسخ سوال شما منفی است. ایران عضو NPT است. همین الان که ما در حال گفتگو هستیم آژانس بین المللی انرژی اتمی و بازرسان آن در خاک ایران و در تاسیسات ما حضور دارند زیرا همه فعالیت های ما صلح آمیز است. هیچ تغییری در استراتژی و وضعیت دفاعی و دکترین ما ایجاد نشده است. سلاح هسته ای از نظر ما ممنوع است و ما به این ممنوعیت اعتقاد قطعی داریم. و صد البته مواد هسته ای چیزی نیست که بتوانید آن را آزمایش کنید و هیچ کسی متوجه آن نشود. این امر خیلی راحت قابل ارزیابی و تایید است.
در عین حال اجازه دهید به شما بگویم که چرا شما این سوال را می پرسید. البته احتمالا یکی از دلایل اش همین جنگ روانی و اخبار مغرضانه است. اما دلیل مهم دیگر آن تهدید وجودی است که زرادخانه های هسته ای اسرائیل علیه ایران و منطقه ایجاد کرده است و همه آن را می بینند. لذا هر بازیگر منطقی و محاسبه گری به صورت طبیعی می پرسد خوب اگر یک طرف دارای سلاح هسته ای است در حالیکه عضو NPT نیست و مداوما طرف دیگر را نیز تهدید وجودی می کند پس منطق طرف مقابل برای عدم پیگیری سلاح هسته ای چیست؟! می بینید منطق ناخودآگاه پشت سوال را؟
اما پاسخ من و پاسخ ایران این است که ما برنامه نظامی هسته ای را دنبال نمی کنیم زیرا علاوه بر اعتقاد به ممنوعیت در دکترین استراتژیک و نظامی ما سلاح هسته ای جایی ندارد چرا که معتقدیم سلاح هسته ای برای هیچ کشوری امنیت ایجاد نمی کند. هیچ کشوری در دنیا نمی تواند از طریق سلاح هسته ای به امنیت و صلح پایدار برسد. آنچه ما فکر می کنیم این است که فعالیت های صلح آمیز هسته ای حق مطلق هر کسی است. اما از سوی دیگر رژیم اسرائیل باید به معاهده منع اشاعه و رژیم خلع سلاح هسته ای بپیوندد. ما بارها و بارها خواستار خاورمیانه ای عاری از هرگونه سلاح کشتار جمعی شده ایم. این سیاست همیشگی ما بوده و همچنان هم همین سیاست را پیگری خواهیم کرد.
311311
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خطیب زاده: خویشتن داری در برابر اسرائیل دیگر جواب نمی دهد" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خطیب زاده: خویشتن داری در برابر اسرائیل دیگر جواب نمی دهد"، کلیک کنید.