در این مقاله قراره تجربه استفاده از اسانس دود در آشپزی و ایجاد طعم دودی در غذاهای مختلف رو بررسی کنیم. خیلی از ما عاشق طعم و عطر دودی هستیم اما یا تجهیزات کافی مثل دستگاه باربیکیو نداریم یا جایی که زندگی می کنیم اجازه استفاده از روش های سنتی مثل دود دادن غذاها رو نمیده. در این مقاله بهتون راهکارهایی می دم که چطور با استفاده از اسانس دود به راحتی این مشکل رو حل کنید و طعم دودی بی نظیری به غذاهاتون بدید.
چرا اسانس دود؟
خودم هم جزو اون آدمایی بودم که فکر می کردم برای ایجاد طعم دودی توی غذا حتما باید زغال و چوب داشته باشی. ولی وقتی اسانس دود رو امتحان کردم نظرم عوض شد. این ماده که به اسم های اسانس دود مایع یا مایع دودی هم شناخته میشه در واقع یه مایع شفافه که از دود کردن چوب تهیه میشه. اینجاست که متوجه شدم طعم دودی رو خیلی راحت میشه با چند قطره از این مایع به هر غذایی اضافه کرد.
چه غذاهایی با اسانس دود خوشمزه میشن؟
حالا که صحبت از اسانس دود شد بیاید ببینیم چه غذاهایی میتونیم با این روش دودی کنیم :
۱. گوشت و مرغ
برای من اضافه کردن اسانس دود به گوشت یکی از بهترین روش ها برای شبیه سازی طعم باربیکیو بود. مخصوصا وقتی که هوا سرده و نمیتونی کباب درست کنی این اسانس جایگزین فوق العاده ایه. یه قطره کافی نیست باید دست و دلباز باشی! می تونی وقتی گوشت یا مرغ رو مرینیت (مزه دار) می کنی چند قطره اسانس دود بهش اضافه کنی. به همین سادگی!
۲. سس ها
سس های باربیکیو و سس های خانگی دیگه ای که درست می کنید هم می تونید از طعم دودی بهره ببرن. من خودم معمولا توی سس باربیکیوی خونگیم از اسانس دود استفاده می کنم و هر بار نتیجه فوق العاده س. نکته اینجاست که باید با دقت اضافه کنی تا طعمش خیلی غلیظ نشه.
۳. سبزیجات
شاید خیلیا فکر کنن طعم دودی فقط برای گوشت مناسبه اما من اینو تو سبزیجاتم امتحان کردم و عاشقش شدم! مخصوصا قارچ کبابی که چند قطره اسانس دود روش بریزی انگار تو یه آتیش بازی حسابی درست شده. سبزیجات دیگه ای مثل فلفل دلمه ای بادمجان و حتی سیب زمینی هم با این طعم جور در میان.
۴. سوپ ها و خورشت ها
یه بار فکر کردم چرا طعم دودی رو به سوپ اضافه نکنم؟ نتیجه این شد که حالا دیگه همه سوپ هام رو با یه قطره یا دو قطره از این اسانس درست می کنم. مخصوصا سوپ عدس یا حتی یه خورشت جاافتاده ایرانی مثل قیمه که می خوای یه طعم جدید بهش اضافه کنی.
چطور از اسانس دود استفاده کنیم؟
اول از همه باید بدونید که این اسانس خیلی قویه. پس بهتره که همیشه کم کم اضافه کنید و بعد بسته به سلیقه تون تنظیم کنید. یه راه خوب برای این کار اینه که اول توی یه قاشق غذا امتحانش کنید تا مقدار مناسب دستتون بیاد.
تجربیات ناموفق من با اسانس دود!
هیچ چیزی بدون آزمون و خطا یاد گرفته نمیشه! اولین باری که از اسانس دود استفاده کردم غذا به قدری تلخ شد که نشد خورد. علتش هم این بود که از اسانس زیادی استفاده کرده بودم. اینجا فهمیدم که مثل همه ادویه ها میزان مصرفش خیلی مهمه و نباید توی استفاده ازش افراط کرد.
سوالات متداول
۱. آیا اسانس دود برای سلامتی ضرر داره؟
اسانس دود به طور کلی برای استفاده در غذا بی ضرره ولی مثل هر ماده ی دیگه ای باید در حد اعتدال ازش استفاده بشه. این محصول از دود چوب طبیعی تهیه میشه و در فرایندی تبدیل به مایع میشه که طعم و بوی دودی رو به غذا میده.
۲. کجا میشه اسانس دود خرید؟
امروزه اسانس دود رو می تونید از فروشگاه های بزرگ یا آنلاین به راحتی تهیه کنید. برندهای مختلفی از این محصول وجود داره ولی تجربه من نشون داده که محصولات خارجی کمی با کیفیت ترن و طعم طبیعی تری دارن.
۳. چطور میشه اسانس دود خانگی درست کرد؟
اگر بخواید توی خونه خودتون این اسانس رو درست کنید به تجهیزات حرفه ای نیاز دارید. اما خیلی از ماها امکان درست کردنش توی خونه رو نداریم و بهتره به خرید محصول آماده فکر کنیم.
جدول پیشنهادی میزان مصرف اسانس دود در غذاها
نوع غذا | مقدار پیشنهادی اسانس دود (برای هر ۵۰۰ گرم مواد غذایی) |
گوشت قرمز | ۵-۸ قطره |
مرغ و ماهی | ۳-۵ قطره |
سبزیجات کبابی | ۲-۴ قطره |
سس و دیپ ها | ۲-۳ قطره |
سوپ ها و خورشت ها | ۱-۲ قطره |
نتیجه گیری
اسانس دود یه روش سریع ساده و کاربردی برای ایجاد طعم دودی توی غذاهاست. خیلی از ماها که دسترسی به روش های سنتی نداریم می تونیم با این اسانس توی آشپزی خلاقیت به خرج بدیم و تجربه های جدیدی رو خلق کنیم. یادتون نره توی استفاده از این ماده زیاده روی نکنید و همیشه کم کم اضافه کنید تا به طعم دلخواهتون برسید.
حالا نوبت شماست! تجربیاتتون از استفاده از اسانس دود چیه؟ توی کامنت ها با ما به اشتراک بزارید و اگر روش های خاصی دارید حتما معرفی کنید تا بقیه هم استفاده کنن.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نحوه استفاده از اسانس دود در آشپزی و ایجاد طعم دودی در غذاهای مختلف" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نحوه استفاده از اسانس دود در آشپزی و ایجاد طعم دودی در غذاهای مختلف"، کلیک کنید.
من اولین بار که از اسانس دود استفاده کردم غذا تلخ شد. فکر کنم زیادی ریختم! دفعه بعد با راهنمایی شما کمش کردم طعمش عالی شد ولی هنوز نمی دونم چقدر کافیه!
خیلی از طعم دودی که به سوپ عدسم اضافه کردم راضی نبودم یه جورایی زیادی قوی بود. کسی می دونه چه نسبتی برای سوپ مناسبه که خیلی سنگین نشه؟
این اسانس رو برای سس باربیکیو خونگی امتحان کردم فوق العاده شد! فقط یه نکته اینکه دوزش خیلی مهمه. بار اول خیلی زیاد ریختم و تلخ شد.
گوشتای من با اسانس دود کاملا طعم دودی می گیره ولی ماهی یه جورایی بوی بدی به خودش گرفته بود! برای ماهی پیشنهاد خاصی دارین؟
من همیشه دنبال راهی بودم که بدون باربیکیو طعم دودی به غذاهام اضافه کنم این اسانس کارمو راه انداخت. فقط مشکل اینه که یه خورده پیدا کردنش سخته!
از وقتی که با این روش آشپزی کردم دیگه نیازی به دستگاه های دودی گرون ندارم. ولی یه سوال : برای سبزیجات باید چقدر اضافه کنم که هم طعم داشته باشه و هم خراب نشه؟
کسی می دونه آیا این اسانس ها مواد نگهدارنده یا شیمیایی دارن که ضرر داشته باشه؟ چون خیلی دوس دارم بیشتر ازش استفاده کنم ولی نگران سلامتی ام.
برای مرینیت کردن گوشت با اسانس دود باید چند ساعت گوشتو توی مواد بمونه؟ چون نمی دونم مثل بقیه مواد مرینیت باید طولانی باشه یا زودتر اثر می کنه.
یه مشکلی که دارم اینه که طعم دودی روی سس ها خوب درمیاد ولی وقتی توی خورشت می زنم یه طعم تلخ می گیره. شاید واسه آب زیاد خورشت باشه؟
طعم دودی که با این اسانس درست کردم خیلی به دلم نشست ولی یه سوال دارم : آیا میشه باهاش پنیر دودی درست کرد؟ امتحان کرده کسی؟
استفاده از اسانس دود توی غذاهای گیاهی هم جواب میده؟ چون من گیاهخوارم و خیلی از طعم دودی لذت می برم. تو سبزیجاتی مثل بادمجون خوب شد ولی توی سویا طعمش یکم عجیب بود.
دفعه اول که از این اسانس استفاده کردم مقدارش زیاد شد و طعم غذا رو خراب کرد. بهتر بود راهنمایی دقیقی توی بسته بندی محصول باشه که چقدر باید ریخت.
می خوام بدونم آیا اسانس دود باعث تغییر رنگ غذا هم میشه؟ مثلا روی مرغ دیدم که کمی تیره شد این طبیعیه یا من اشتباه کردم؟
چرا وقتی توی گوشت قرمز از اسانس دود استفاده می کنم عالی میشه ولی برای مرغ یه بوی بد به غذا میده؟ ممکنه مشکل از کیفیت مرغ باشه؟