افشاگری کیهان درباره پشت پرده جهش قیمت دلار/ این افراد قربانی بازار ارز شدند

افشاگری کیهان درباره پشت پرده جهش قیمت دلار/ این افراد قربانی بازار ارز شدند

به گزارش خبرگزاری اکسیداک، پس از حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری کشورمان در دمشق، بازار آزاد غیررسمی ارز، با سوءاستفاده دلالان و برخی کانال های فضای مجازی با افزایش همراه شد. از سوی دیگر قیمت طلای جهانی هم در روزهای اخیر روند صعودی داشته و این دو عامل موجب شده قیمت طلا و سکه جهش پیدا کند.

کیهان در گزارشی نوشت: همیشه از گذشته تاکنون روال به این شکل بوده که افزایش رخدادهای سیاسی و جهش قیمتی در بازار ارز، تقاضا برای خرید ارز و طلا را هم افزایش داده است. از طرف دیگر با کاهش یافتن التهابات سیاسی، قیمت ارز و طلا هم کاهشی شده و بسیاری فروشنده می شوند. همین معاملات هیجانی در بازار طلا و ارز باعث شده تا تقریبا تمام کارشناسان اقتصادی این هشدار را به مردم بدهند که از هیجانات بازار ارز و طلا فاصله بگیرند تا متضرر نشوند.

گزارش ها و مشاهدات میدانی حاکی است که دلار در روز گذشته در مرکز مبادله ارز و طلا در بخش اسکناس بدون تغییر 43 هزار و 568 تومان و در بخش حواله 40 هزار و 648 تومان کشف قیمت شد. دلار در صرافی ها هم روزگذشته، به نرخ 43 هزار و 259 تومان خریداری و با نرخ 43 هزار و 870 تومان فروخته شد. همچنین یورو در صرافی ها با نرخ توافقی به قیمت 47 هزار و 234 تومان معامله و اسکناس درهم امارات نیز 11 هزار و 863 تومان ارزش گذاری شد.

بررسی میدانی بازار ارز نشان می دهد، نرخ غیررسمی دلار در روزگذشته توسط دلالان مقابل صرافی ها 64 هزار و 500 تومان معامله شد. سکه طرح جدید هم دیروز به قیمت 44 میلیون و 800 هزار تومان و هر گرم طلای 18 عیار نیز سه میلیون و 705 هزار تومان قیمت گذاری شد.

ضرورت جلوگیری از سوءاستفاده دلالان

آلبرت بغزیان؛ استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بانک مرکزی به این دلیل که اتفاقی بنیادین در عرصه اقتصاد کشور رخ نداده، قطعا مسیله افزایش قیمت ارز را در روزهای آتی به درستی مدیریت می کند، افزود: نباید نگران افزایش های هیجانی نرخ ارز باشیم؛ چرا که بانک مرکزی کماکان ارزهای بخش های مختلف اعم از ارزهای مورد نیاز واردات کالای اساسی و… را به عنوان ضروریات بموقع تخصیص می دهد و مشکلی در منابع وجود ندارد.

وی افزود: بانک مرکزی در افزایش نرخ ارز کمترین دخالتی نداشته و دخیل نیست. لذا مردم و فعالان اقتصادی باید به این موضوع توجه کنند و مانع از باز شدن مسیر برای کسانی شوند که به امید سودهای بادآورده به دنبال ایجاد تنش در فضای اقتصاد کشور و بالا بردن نرخ ارز به صورت هیجانی هستند.

«قاسم کریمی»؛ عضو کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران هم با تاکید بر اینکه نوسانات اخیر هم مانند موارد قبلی، موقتی و گذراست، گفت: سال گذشته اتفاقات مشابه و مهم تری مانند طوفان الاقصی، حمله تروریستی کرمان و تنش های منطقه ای رخ داد اما برخلاف شایعات، خبری از دلار 80 تا 100 هزار تومانی نبود.

وی ادامه داد: در سال گذشته با تمام اتفاقات داخلی و بین المللی، شاهد افزایش نرخ ارز غیررسمی حدود 20 درصد بودیم که این روند نشان دهنده ثبات نسبی ارز بود. در واقع بسیاری از افراد و رسانه ها در آن زمان جهش ارزی و دلار بالاتر از 80 هزار تومان را پیش بینی می کردند که خوشبختانه این گونه نشد و سال قبل با حداقل افزایش قیمت ارز همراه بودیم.

تمام ابزار کنترل ارز در اختیار بانک مرکزی نیست

مجیدرضا حریری؛ رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین هم با اشاره به اینکه تنش و درگیری بین کشورهای مختلف و تاثیر آن بر اقتصاد آنها در تمامی دنیا متداول است، افزود: بزرگ ترین ضعف ما این است که تمام ابزار کنترل ارز در اختیار بانک مرکزی نیست و سایر دستگاه هایی که می بایست این توان و اختیار را برای بانک مرکزی باور داشته باشند هنوز به این موضوع باور ندارند؛ در نتیجه خیلی از نهادهای اقتصادی دچار تناقض در سیاست گذاری و تصمیم گیری می شوند.

او در واکنش به اینکه با هر اتفاق سیاسی، برخی افراد و رسانه ها تقلا می کنند با جوسازی رسانه ای، افزایش نرخ ارز و انتظارات تورمی را به جامعه القا کنند، ادامه داد: مطمیناً بانک مرکزی در صورت برخورداری از اختیار کافی، خواهد توانست قاطعانه ادعا کند می تواند قیمت را کاهش دهد و به قبل بازگرداند.

رییس اتاق بازرگانی ایران و چین افزود: به عنوان مثال اگر بانک مرکزی اختیار مدیریت تمامی ارزهای صادرات را داشته باشد می تواند خیلی بهتر و جدی تر بر بازار مدیریت کند به ویژه آنکه نوسانات ارزی اخیر به هیچ عنوان توجیه و دلیل منطقی اقتصادی ندارد.

افزایش تزریق ارز با افزایش صادرات خرد

«هادی قوامی»؛ استاد اقتصاد دانشگاه مشهد هم در تشریح دلایل نوسان نرخ ارز و راهکار مدیریت بازار، گفت: تراز تجاری کشور در بخش غیر نفتی سال گذشته با کسری 15 میلیارد دلار مواجه شد و این امر فشار تقاضای ارز را افزایش داده است.

او افزود: از آن منظر که نوسانات نرخ ارز عمدتا به خاطر فشار تقاضاست باید طرف عرضه ارز افزایش یابد. بنابراین باید از صادرات غیرنفتی حمایت شود تا صادرکنندگان با عرضه ارز حاصل از صادرات خود، بتوانند قدری تقاضای بازار را پاسخ دهند.

استاد اقتصاد دانشگاه مشهد یکی از دلایل افزایش تقاضای ارز را در کنار ناترازی تجارت غیر نفتی، انتظارات تورمی دانست و ادامه داد: در کوتاه مدت، التهابات سیاسی و نوسان نرخ ارز موجب شکل گیری انتظارات تورمی است و در بلندمدت، افزایش رشد نقدینگی باعث بروز تورم می شود.

قوامی در مورد روش های مدیریت تقاضای ارز، گفت: برقراری پیمان های دو و چندجانبه تجاری با شرکای تجاری و کشورهای همسایه می تواند در کاهش فشار بر تقاضای ارز موثر باشد. سیاست دلارزدایی و استفاده از ارزهای محلی در تجارت هم در این زمینه موثر است.

او اظهار داشت: دولت هر چه بتواند عرضه و تقاضای ارز را مدیریت کند بازار غیر رسمی کنترل می شود اما تا زمانی که فاصله نرخ آزاد با نیمایی و ترجیحی، قابل توجه است؛ رانتی ایجاد می کند که خود این امر موجب افزایش تقاضا و ارتقای نرخ ارز می شود.

«حجت الله فرزانی»؛ کارشناس پولی و بانکی هم با بیان اینکه در ماه های اخیر شاهد موضع گیری های درست و مدیریت هایی هستیم که در مسایل ارزی و اقتصادی صورت گرفته است، افزود: با توجه به اینکه سران جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از تصمیمات بخصوص مسایل سیاسی هیجان زده عمل نمی کنند به نظر می رسد شاهد فروکش کردن هیجاناتی باشیم که زمینه ساز افزایش نرخ ارز و طلا شده اند. فعالان اقتصادی باید متوجه این موضوع باشند که کنترل قیمت ارز آن هم به صورت فوری و یکی دو روزه توسط بانک مرکزی مقدور نیست.

انتظار ثبات نرخ ارز هم درست نیست

«جعفر قادری»؛ عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس هم درباره مدیریت بازار ارز اظهار کرد: ثبات نرخ ارز، تورم داخلی را کنترل می کند و کاهش تورم نیز با کاهش رشد نقدینگی است. در حالی رشد نقدینگی 25 درصد است که اگر این رشد ادامه یابد تورم افزایش و اگر کاهش یابد می توان امید داشت نرخ تورم کمتر و زمینه جهش نرخ ارز کم و کنترل شود.

او با بیان اینکه تعیین کننده نرخ دلار، تراز پرداخت هاست، ادامه داد: تراز پرداخت ها مجموعه درآمد صادرات غیرنفتی و نفتی است. در شرایط فعلی تراز پرداخت های کشور با احتساب درآمد نفتی، مثبت است اما تورم داخلی، دلیل رشد نرخ ارز است.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس افزود: افزایش نرخ ارز در روزهای گذشته ناشی از تحولات سیاسی بوده و به زودی تعدیل می شود. البته به دلیل اینکه که رشد اقتصادی در سه سال گذشته خوب بوده می توان امیدوار بود تا بی ثباتی ها در بازارها به زودی فروکش کند. در حال حاضر قیمت دلار متاثر از بُعد هیجانی است و با مدیریت انتظارات تورمی می توان نوسان در بازار ارز را کاهش داد.

223225

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "افشاگری کیهان درباره پشت پرده جهش قیمت دلار/ این افراد قربانی بازار ارز شدند" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "افشاگری کیهان درباره پشت پرده جهش قیمت دلار/ این افراد قربانی بازار ارز شدند"، کلیک کنید.