تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم راهی ساده برای کسب و کار های کوچک است تا بدون نیاز به ارائه اظهارنامه مالیات خود را پرداخت کنند. طبق این تبصره مودیانی که فروش کمتر از 18 میلیارد تومان دارند نیازی به نگهداری دفاتر ندارند. این افراد باید تا پایان خرداد ماه سال جاری مالیات مقطوع را پرداخت نمایند. اگر احساس می کنید کسب و کار شما واجد استفاده از تبصره ماده 100 است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
قابل ذکر است که برای دریافت مشاوره مالیاتی و راهنمایی درباره تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم می توانید با کارشناسان شرکت حسابداری دهناد در تماس باشید.

تبصره 100 قانون مالیات های مستقیم چیست؟
تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم یک مشوق مالیاتی است که سازمان امور مالیاتی به منظور تسهیل در امور مالیاتی و حمایت از کسب و کار های کوچک تدوین کرده است. طبق این تبصره صاحبان مشاغلی که مجموع فروش سالانه آن ها تا 150 برابر سقف معافیت مالیاتی اعلام شده باشد؛ از ارائه مدارک مالی ثبت اظهارنامه مالیاتی و نگهداری دفاتر مالی معاف خواهند بود.
تبصره ماده 100 از سال 1394 به قانون اضافه شده و امکان پرداخت مالیات به صورت مقطوع و بدون نیاز به ارائه اظهارنامه را به مودیان می دهد. این امر باعث تسریع در فرآیند پرداخت مالیات و کاهش اختلاف بین مودیان و سازمان امور مالیاتی می شود. مالیاتی که توسط سازمان تعیین شده اگر برای مودی مناسب نباشد او با ارائه اظهارنامه و مدارک معتبر و مستند امکان تعدیل میزان مالیات را دارد. برای استفاده از این تبصره اظهارنامه باید تا پایان خرداد ماه سال بعد ارسال شود.
فرق تبصره ماده 100 با اظهارنامه
تفاوت تبصره ماده ۱۰۰ با اظهارنامه چیست؟
تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم تفاوت های زیادی با اظهارنامه عادی دارد. مودیانی که مشمول این تبصره هستند دیگر نیازی به ارائه اظهارنامه مالیاتی به صورت سالانه ندارند. این قانون برای کسب و کار های کوچکی با مجموع درآمد سالیانه زیر 18 میلیارد تومان به کار می رود و مالیات آنها به صورت مالیات مقطوع تعیین می گردد.
برخلاف اظهارنامه عادی که نیاز به ثبت و ارسال دقیق اطلاعات مالی به سازمان امور مالیاتی است تبصره 100 مراحل ساده و خودکار دارد. اشخاص مشمول فقط باید از طریق سامانه درگاه ملی خدمات مالیات به آدرس my.tax.gov.ir وارد شده و ثبت اظهارنامه ماده 100 قانون مستقیم را تکمیل کنند. همچنین تسلیم دفاتر و اوراق مالی دیگر نیز برای این مشاغل الزامی نیست.
مشمولین تبصره ماده ۱۰۰ چه کسانی هستند؟
تبصره ماده 100 برای مودیان افراد حقیقی و مشاغل دارای مشارکت مدنی که توسط چند مودی اداره می شود قابل استفاده است و اشخاص حقوقی از این تسهیلات بهره مند نمی شوند. البته مودیانی که درآمد حاصل از فروش کالا یا خدماتشان از سقف مشخص 18 میلیارد تومان بالاتر باشد مشمول این تبصره نمی شوند. همچنین مودیانی که در لیست آیتم های مشخص شده در قانون بودجه سال 1402 مکلف به استفاده از پایانه های فروشگاهی هستند و این اقدام را انجام نداده اند مشمول استفاده از تبصره ماده 100 نیستند.
متقاضیان باید فرم مربوطه را در درگاه خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی تا پایان خرداد سال بعد تکمیل کنند. اگر مودیان به دنبال بهره مندی از معافیت های قانونی ماده های 137 165 و 172 هستند نباید از این تبصره استفاده کنند. تبصره ماده 100 مخصوص درآمد عملکرد است و شامل مالیات های دیگر مانند درآمد اتفاقی یا اجاره نمی شود. لذا مودیان باید با ارسال اظهارنامه و ارائه مدارک اثبات کنند که درآمد آنها شامل این تبصره نیست.
مهلت و شرایط استفاده از تبصره ماده 100
مهلت و شرایط استفاده از تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم
مهلت استفاده از تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم تا پایان 31 خرداد ماه هر سال تعیین شده و در مواقع خاص این مهلت تمدید می شود. در صورت عدم توانایی پرداخت یکجا مالیات مقطوع در 10 قسط قابل پرداخت است.
سازمان امور مالیاتی برای استفاده از تبصره ماده 100 شرایطی نیز در نظر گرفته است که به شرح زیر می باشد:
- کل فروش کالا و خدمات مشاغل تا حداکثر 150 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد. ( برای سال 1403: 18 میلیارد تومان)
- مالیات سال گذشته به طور مقطوع تعیین و رداخت شده باشد؛ یا برگ تشخیص صادره مورد قبول مودی است.
- ثبت درخواست استفاده از تبصره و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 تا پایان مهلت تعیین شده و در سامانه اظهارنامه مالیاتی انجام شود.
- عدم اعتراض به مالیات مقطوع تعیین شده توسط مودی.
- در صورت استفاده غیر مجاز مشمول جریمه و محرومیت از معافیت ها و تخفیف های مالیاتی.
- در صورتی که مودی واجد شرایط استفاده از تبصره ماده 100 هست اما میزان درآمد او بیشتر از مقدار مشخص باشد و این مابه التفاوت از 15 درصد بیشتر شود. سازمان امور مالیاتی می تواند مالیات مربوط به درآمد بیشتر را مطالبه نماید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دستورالعمل تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات چیست" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دستورالعمل تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات چیست"، کلیک کنید.