شیرینی ماشی: طرز تهیه کامل + نکات پخت عالی (رسپی خانگی)

شیرینی ماشی: طرز تهیه کامل + نکات پخت عالی (رسپی خانگی)

شیرینی ماشی

شیرینی ماشی، همون شیرینی دوست داشتنی و نوستالژیکیه که از قدیم تو خونه هامون پختیم و همیشه پای ثابت سفره های عید و مهمونی هامون بوده. این شیرینی خوشمزه که بعضی ها بهش شیرینی اشکی یا نعلی هم میگن، با اون بافت ترد و طعم دلنشینش، واقعا حال و هوای خاصی داره. پخت شیرینی ماشی تو خونه، نه فقط یه شیرینی خوشمزه بهتون میده، بلکه تجربه ای پر از آرامش و لذت رو هم براتون رقم می زنه.

اصلا حس و حال عید نوروز بدون عطر شیرینی هایی که تو خونه می پیچه، انگار یه چیزی کم داره. شیرینی ماشی با اون ظاهر ساده و در عین حال قشنگش، یکی از بهترین گزینه ها برای این حال و هواست. خوبی پخت شیرینی ماشی خانگی اینه که دقیقا می دونید چی دارید می خورید؛ مواد اولیه تازه و باکیفیت، بدون مواد نگهدارنده و رنگ های مصنوعی. اینجوری هم خیالتون راحته، هم یه شیرینی خیلی خوشمزه تر از اونایی که از بیرون می خرید، دارید. با این راهنمایی که براتون آماده کردم، حتی اگه تا حالا دست به آرد و شکر نبردید، می تونید یه شیرینی ماشی بی نقص و درجه یک بپزید که همه انگشت به دهان بمونن! پس بزن بریم که یه شیرینی ماشی حرفه ای و ترد داشته باشیم.

شیرینی ماشی چیست و چرا اینقدر محبوب است؟

شیرینی ماشی یا همون شیرینی اشکی و نعلی، یکی از شیرینی های سنتی و ریشه دار ایرانیه که قدمتش برمی گرده به سال های خیلی دور. اسم های مختلفش هم به خاطر شکل ظاهریشونه؛ اشکی چون شبیه قطره اشکه و نعلی چون شکل نعل اسب رو تداعی می کنه. محبوبیت این شیرینی به چند دلیل خیلی مهمه:

  1. بافت ترد و دلنشین: شیرینی ماشی بافت خیلی لطیف و تردی داره که وقتی گازش می زنید، زیر دندون حسابی آب میشه و لذت بخشه.
  2. طعم اصیل و نوستالژیک: طعم این شیرینی، آدم رو یاد دوران بچگی، خونه مادربزرگ و بوی عید میندازه. یه طعم اصیل و شیرین که هیچ وقت از مد نمی افته.
  3. سادگی در تهیه: برخلاف خیلی از شیرینی های پیچیده، شیرینی ماشی نسبتاً آسونه و مواد اولیه اش هم معمولاً تو هر خونه ای پیدا میشه.
  4. مناسب برای هر مناسبت: از عید نوروز و شب یلدا گرفته تا مهمونی های عصرونه و حتی یه کنار چای ساده، شیرینی ماشی همیشه گزینه مناسبیه.

این ویژگی ها باعث شده شیرینی ماشی جایگاه ویژه ای تو دل ایرانی ها داشته باشه و از نسلی به نسل دیگه منتقل بشه. انگار جزئی از هویت شیرینی پزی خانگی ماست.

مواد لازم برای تهیه شیرینی ماشی خانگی

برای پخت یه شیرینی ماشی یا همون اشکی بی نظیر، باید مواد اولیه باکیفیت رو کنار هم بذارید. اندازه گیری دقیق هم خیلی مهمه، چون حتی یه گرم بالا پایین شدن مواد می تونه رو بافت و طعم نهایی شیرینی تاثیر بذاره. این مقادیری که می گم، برای حدود ۳۰ تا ۴۰ عدد شیرینی ماشی مناسبه، البته بسته به اندازه شکلی که به شیرینی ها می دید، ممکنه تعدادشون کمی فرق کنه. یادتون باشه که حتماً همه مواد رو از قبل از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسن. این نکته کلید اصلی داشتن یه شیرینی لطیف و عالیه.

مواد لازم مقدار (گرم) مقدار (پیمانه/عدد) نکات مهم
آرد سفید شیرینی پزی ۱۵۰ ۱ و ۱/۴ پیمانه (تقریباً) حتماً الک کنید تا گلوله نداشته باشه و سبک بشه.
پودر قند (پودر شکر) ۷۰ ۱/۲ پیمانه (تقریباً) کاملاً نرم و بدون گلوله باشه، می تونید دوباره الکش کنید.
کره حیوانی یا روغن جامد قنادی ۷۵ ۵ قاشق غذاخوری پر به دمای محیط رسیده و نرم باشه، نه آب شده. (اگه از کره استفاده می کنید، شیرینی خوش عطرتر میشه)
تخم مرغ درشت ۱ عدد ۱ عدد به دمای محیط رسیده باشه. اگه کوچیک بود، کمی بیشتر (مثلاً ۱.۵ تخم مرغ) نیاز دارید.
وانیل (شکری یا مایع) ۱.۵ گرم ۱/۲ قاشق چای خوری (شکری) یا ۱/۴ قاشق چای خوری (مایع) برای عطر بهتر و گرفتن بوی تخم مرغ.
شکلات تخته ای (برای تزیین) به مقدار لازم به مقدار لازم شکلات تلخ یا شیری، بنا به ذائقه.
پودر پسته، کنجد، پودر نارگیل (برای تزیین) اختیاری اختیاری برای زیبایی بیشتر شیرینی ها.

با همین مواد ساده و دم دستی می تونید یه شیرینی ماشی خونگی فوق العاده درست کنید که هم ظاهرش قشنگه، هم طعمش بی نظیره. حالا که مواد رو آماده کردیم، بریم سراغ بخش هیجان انگیز قضیه: پخت شیرینی!

طرز تهیه شیرینی ماشی: قدم به قدم برای شیرینی پزی بی نقص

حالا وقتشه که آستین بالا بزنید و این شیرینی خوشگل و خوشمزه رو آماده کنید. خیالتون راحت، مرحله به مرحله با هم پیش میریم تا آخرش یه شیرینی ماشی بی نقص تحویل بگیرید.

مرحله اول: آماده سازی مواد اولیه و خمیر

اول از همه، یادتون باشه که تمام مواد اولیه، مخصوصاً کره یا روغن جامد و تخم مرغ، باید حتماً به دمای محیط رسیده باشن. این نکته خیلی مهمه که شیرینی تون بعداً ترک نخوره و بافتش عالی بشه. پس حداقل یک ساعت قبل از شروع کار، اونا رو از یخچال بیرون بذارید.

  1. هم زدن کره/روغن و پودر قند: توی یه کاسه بزرگ، کره یا روغن جامد نرم شده رو به همراه پودر قند الک شده و وانیل بریزید. با همزن برقی، حدود ۵ تا ۷ دقیقه با سرعت متوسط هم بزنید تا مواد حسابی پفکی، روشن و کرم رنگ بشن. این مرحله خیلی مهمه، چون هرچی بیشتر هم بزنید، شیرینی تون لطیف تر و تردتر میشه.
  2. افزودن تخم مرغ: حالا نوبت تخم مرغه! تخم مرغی که به دمای محیط رسیده رو اضافه کنید و حدود ۱ دقیقه دیگه با همزن بزنید تا کاملاً با بقیه مواد مخلوط بشه.
  3. اضافه کردن آرد و ترکیب خمیر: آرد رو از قبل الک کنید. حالا آرد الک شده رو کم کم و طی دو یا سه مرحله به مخلوط بالا اضافه کنید. توی این مرحله، دیگه از همزن برقی استفاده نکنید! اول با یه لیسک یا قاشق، آرد رو به آرامی با مواد مخلوط کنید. همین که آرد به خورد مواد رفت و خمیر یه مقدار جمع شد، لیسک رو کنار بذارید.
  4. ورز دادن با نوک انگشتان: حالا با نوک انگشتانتون و با ملایمت، شروع به ورز دادن خمیر کنید. این بخش خیلی حساسه: 절대 (به هیچ وجه) خمیر رو زیاد ورز ندید! فقط در حدی که خمیر لطیف و یکدست بشه و به دست نچسبه، کافیه. ورز دادن زیاد باعث میشه خمیر به روغن بیفته، شیرینی خشک بشه و بعد از پخت ترک بخوره. معمولاً ۱ تا ۲ دقیقه ورز دادن با نوک انگشت کافیه.
  5. استراحت دادن خمیر: خمیر آماده شده رو توی یه نایلون فریزر یا سلفون بپیچید و حدود ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت تو یخچال بذارید تا حسابی استراحت کنه و سفت تر بشه. این کار باعث میشه خمیر موقع کار کردن چسبنده نباشه و شیرینی هاتون شکل بهتری بگیرن.

مرحله دوم: شکل دهی به شیرینی ها

بعد از اینکه خمیر به اندازه کافی استراحت کرد، نوبت به شکل دادن می رسه. توی این مرحله، خلاقیتتون رو به کار بگیرید!

  1. آماده سازی خمیر: خمیر رو از یخچال بیرون بیارید. ممکنه کمی سفت شده باشه، ولی نگران نباشید. چند ثانیه با نوک انگشتانتون اونو نرم کنید تا قابلیت شکل دهی پیدا کنه.
  2. تقسیم و رول کردن: از خمیر تکه های کوچیک (حدود ۱۰ تا ۱۲ گرمی) بردارید و روی یه سطح تمیز، با کف دست به شکل رول های باریک و کشیده در بیارید. طول رول ها می تونه حدود ۵ تا ۶ سانتی متر باشه.
  3. انواع شکل ها:
    • شکل اشکی: یکی از دو سر رول رو کمی نوک تیزتر کنید تا شبیه قطره اشک بشه.
    • شکل نعلی: رول رو به شکل نعل اسب یا حرف C خم کنید.
    • شکل گرد یا مربع: می تونید خمیر رو بین دو کاغذ روغنی با وردنه باز کنید و با کاتر های گرد، مربع یا هر شکل دلخواه دیگه، شیرینی هاتون رو برش بزنید.
  4. چینش روی سینی: سینی فر رو با کاغذ روغنی بپوشونید و شیرینی های فرم گرفته رو با یه فاصله مناسب (حدود ۲ سانتی متر) از هم روی سینی بچینید. چون این شیرینی کمی تو فر پهن میشه، فاصله گذاشتن ضروریه.

مرحله سوم: پخت شیرینی ها

این مرحله جاییه که جادو اتفاق میفته و خمیر شما تبدیل به شیرینی ترد و خوشمزه میشه. شناخت فر خودتون اینجا خیلی کمکتون می کنه.

  1. پیش گرم کردن فر: فر رو از ۱۵ دقیقه قبل از گذاشتن شیرینی ها، روی دمای ۱۷۰ درجه سانتی گراد (۳۴۰ درجه فارنهایت) تنظیم کنید تا حسابی گرم بشه. اگه فرتون فن داره، فن رو روشن کنید. اگه فرتون گازی و قدیمیه، دماش رو حدود ۱۰-۱۵ درجه کمتر بذارید.
  2. مدت زمان پخت: سینی شیرینی رو داخل فر از قبل گرم شده، طبقه وسط قرار بدید. معمولاً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان برای پخت شیرینی ماشی کافیه. علامت پخت کامل اینه که لبه های شیرینی ها کمی طلایی بشن. وسطشون نباید خیلی رنگ بگیره. حواستون باشه که شیرینی ماشی نباید زیاد تو فر بمونه، چون خشک و سفت میشه.
  3. پخت بدون فر (در تابه): اگه فر ندارید یا دوست دارید روش بدون فر رو امتحان کنید، می تونید از تابه رژیمی یا یه تابه نچسب با در استفاده کنید.
    • یه شعله پخش کن رو روی شعله ملایم گاز بذارید و تابه رو روش قرار بدید تا گرم بشه.
    • کف تابه رو با کاغذ روغنی بپوشونید.
    • شیرینی ها رو با فاصله روی کاغذ روغنی بچینید.
    • در تابه رو با دم کنی بپوشونید و روی تابه بذارید.
    • شیرینی ها رو با شعله خیلی ملایم حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزید. وقتی زیرشون طلایی شد و کمی سفت شدن، آماده ان. نیازی نیست روی اون ها طلایی بشه.
    • این روش کمی زمان برتره و ممکنه بافت شیرینی دقیقا مثل فر نشه، ولی برای کسانی که فر ندارن، گزینه خیلی خوبیه.

مرحله چهارم: سرد کردن و تزیین

بعد از اینکه شیرینی ها پختن، مهم ترین مرحله اینه که بهشون فرصت بدید خنک بشن و بعد تزیینشون کنید.

  1. خنک شدن کامل: سینی رو از فر خارج کنید و اجازه بدید شیرینی ها حداقل ۱۰ دقیقه داخل سینی بمونن تا کمی خنک بشن و خودشون رو بگیرن. شیرینی های ماشی وقتی داغن خیلی ترد و شکننده هستن و ممکنه بشکنن. بعد از این مدت، با احتیاط اونا رو به یه توری فلزی منتقل کنید تا کاملاً سرد بشن. عجله نکنید! شیرینی ها باید کاملاً خنک بشن، وگرنه شکلات یا هر تزیین دیگه که روشون بریزید، آب میشه.
  2. روش های تزیین:
    • شکلات بن ماری شده: محبوب ترین و زیباترین روش تزیین. شکلات تخته ای رو خرد کنید و به روش بن ماری (روی بخار آب) ذوب کنید. مراقب باشید آب وارد شکلات نشه. بعد از اینکه شکلات کاملاً ذوب شد و روان شد، نصف یا قسمتی از شیرینی رو داخل شکلات فرو ببرید. می تونید از شکلات سفید یا رنگی هم استفاده کنید.
    • پودر پسته یا کنجد: بلافاصله بعد از اینکه شیرینی رو از شکلات خارج کردید و قبل از اینکه شکلات ببنده، روی اون کمی پودر پسته، پودر نارگیل یا کنجد بپاشید. این کار هم ظاهر شیرینی رو قشنگ تر می کنه، هم طعمش رو تکمیل.
    • پودر قند: یه روش ساده و کلاسیک، پاشیدن پودر قند روی شیرینی ها بعد از خنک شدنه.

نکات طلایی برای پخت شیرینی ماشی بی نقص

اگه می خواید شیرینی ماشی تون از مال قنادی ها هم بهتر بشه و هر بار که می پزید، عین همون چیزی باشه که انتظار دارید، این نکات رو گوشه ذهنتون داشته باشید و حتماً رعایتشون کنید:

  • دمای مواد اولیه حرف اول رو می زنه: این مهم ترین نکته برای خیلی از شیرینی ها، از جمله شیرینی ماشیه. اگه کره/روغن، تخم مرغ و حتی پودر قندتون سرد باشن، خوب با هم مخلوط نمیشن و خمیر به بافت یکدست و لطیفی که باید برسه، نمی رسه. همین باعث میشه شیرینی بعداً خشک بشه یا ترک بخوره. پس، حتماً از حداقل یک ساعت قبل همه رو بذارید تو دمای محیط آشپزخونه.
  • ورز دادن خمیر، خط قرمز شیرینی ماشی: خمیر شیرینی ماشی رو به هیچ عنوان نباید زیاد ورز بدید. ورز زیاد باعث میشه گلوتن آرد فعال بشه، خمیر سفت و کش دار بشه، به روغن بیفته و در نهایت شیرینی بعد از پخت خشک و شکننده بشه و حتی روش ترک های عمیقی ایجاد بشه. فقط در حد جمع شدن مواد و یکدست شدن خمیر، با نوک انگشتان و به آرامی ورز بدید.
  • استراحت خمیر تو یخچال رو دست کم نگیرید: این مرحله هم خیلی مهمه. استراحت خمیر تو یخچال کمک می کنه تا مواد حسابی به خورد هم برن و خمیر خودش رو بگیره. این کار باعث میشه موقع فرم دادن، خمیر چسبناک نباشه و شیرینی هاتون شکل بهتری پیدا کنن و تو فر هم کمتر پخش بشن.
  • فر خودتون رو بشناسید: دمای فرها با هم فرق دارن. اگه فرتون خیلی داغ می کنه، دما رو کمی کمتر بذارید. اگه فرتون ضعیفه، ممکنه به چند دقیقه زمان بیشتر نیاز داشته باشید. یه دماسنج فر می تونه تو این زمینه خیلی کمکتون کنه. حواستون به لبه های شیرینی باشه، همین که کمی طلایی شدن، یعنی آماده ان.
  • جلوگیری از ترک خوردن شیرینی: اگه شیرینی هاتون ترک می خورن، چند تا دلیل ممکنه داشته باشه: ۱) مواد اولیه به دمای محیط نرسیده بودن. ۲) خمیر رو زیاد ورز دادید. ۳) دمای فر خیلی بالاست. ۴) خمیر به اندازه کافی استراحت نکرده.
  • افزایش ماندگاری و تردی: برای اینکه شیرینی ماشی تون ترد بمونه، بعد از پخت و خنک شدن کامل، اونا رو تو ظرف در بسته و جای خنک (نه حتماً یخچال) نگه دارید. رطوبت باعث میشه شیرینی ها نرم بشن. اگه دوست دارید تردی شیرینی ها بیشتر باشه، می تونید از روغن جامد قنادی به جای کره استفاده کنید، چون کره کمی رطوبت داره.
  • انتخاب کره یا روغن جامد: هر دو قابل استفاده ان. اگه دنبال عطرو بوی عالی و طعم کره هستید، کره حیوانی رو انتخاب کنید. اگه ماندگاری و تردی بیشتر براتون مهمه و دوست دارید شیرینی تون خیلی سفید باشه، روغن جامد قنادی گزینه بهتریه. البته می تونید ترکیبی از هر دو رو هم استفاده کنید.
  • آرد مناسب، کلید بافت عالی: حتماً از آرد سفید مخصوص شیرینی پزی (آرد سه صفر) استفاده کنید. این آرد گلوتن کمتری داره و باعث میشه شیرینی شما بافت لطیف تری داشته باشه.

یادتون باشه، پخت شیرینی یه جور هنره. شاید اولین بار همه چیز عالی پیش نره، ولی ناامید نشید! با تمرین و رعایت همین نکات طلایی، مطمئن باشید هر بار شیرینی ماشی بی نقص تر و خوشمزه تری خواهید داشت.

سرو و نگهداری شیرینی ماشی

شیرینی ماشی همونطور که از اسمش پیداست، یه شیرینی خوشگل و دلبره که می تونه تو هر جمعی خودنمایی کنه. برای سرو این شیرینی، بهترین همراه، یه فنجون چای تازه دم یا قهوه اس. می تونید اونو تو سینی های پذیرایی کنار شیرینی های دیگه بچینید، مخصوصاً تو مناسبت هایی مثل عید نوروز که رنگ و بوی خاصی به سفره میده. حتی می تونید برای عصرونه، کنار یه لیوان شیر یا حتی تنها تنها، ازش لذت ببرید.

در مورد نگهداری شیرینی ماشی، خوشبختانه این شیرینی ماندگاری خوبی داره. بعد از اینکه شیرینی ها کاملاً خنک شدن (این خیلی مهمه!)، اونا رو تو یه ظرف در بسته و هوابند بچینید. می تونید بین لایه ها از کاغذ روغنی استفاده کنید تا به هم نچسبن. این ظرف رو تو یه جای خنک و خشک، دور از نور مستقیم خورشید یا رطوبت نگه دارید. نیازی نیست حتماً تو یخچال بذارید، مگر اینکه هوا خیلی گرم باشه. شیرینی ماشی تو این شرایط، حدود ۱ تا ۲ هفته تازگی و تردیش رو حفظ می کنه و می تونید هر وقت دلتون خواست، ازش میل کنید و از طعم بی نظیرش لذت ببرید.

به پایان مقاله جذابمون رسیدیم! دیدید که پختن شیرینی ماشی خانگی چقدر آسون و در عین حال لذت بخشه؟ با این دستور پخت جامع و قدم به قدم، به اضافه کلی نکته و ترفند ریز و درشت، حالا دیگه هیچ بهانه ای برای نخریدن شیرینی آماده از بیرون ندارید! شیرینی ماشی یا همون اشکی و نعلی، نه فقط یه شیرینی خوشمزه، بلکه یه تکه از سنت و فرهنگ غنی ایرانه که با پختنش، هم خودتون رو مهمون یه طعم بی نظیر می کنید، هم عطر خونه تون رو با بوی شیرینی تازه پخته شده پر می کنید.

این شیرینی خانگی، با عشق و سلیقه خودتون آماده میشه و قطعاً از هر شیرینی بازاری، سالم تر، باکیفیت تر و خوشمزه تره. تازه، می تونه یه فعالیت سرگرم کننده برای آخر هفته یا حتی یه کاردستی خوشمزه با بچه ها باشه. پس، دست به کار بشید و این دستور رو امتحان کنید. مطمئنم که از نتیجه کارتون حسابی ذوق زده می شید و شیرینی ماشی خونگی، به یکی از آیتم های ثابت شیرینی پزی تون تبدیل میشه. اگه این شیرینی رو درست کردید، حتماً نظرات و تجربه هاتون رو با ما در میون بذارید و اگه عکس شیرینی هاتون رو هم گرفتید، برامون بفرستید. نوش جان!

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "شیرینی ماشی: طرز تهیه کامل + نکات پخت عالی (رسپی خانگی)" هستید؟ با کلیک بر روی اقامت و گردشگری، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "شیرینی ماشی: طرز تهیه کامل + نکات پخت عالی (رسپی خانگی)"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه