عوارض تپش قلب در دوران بارداری

علت تپش قلب در بارداری چیست؟ معرفی ۵ علت رایج

۱ الی ۲ درصد بیماری‌های قلبی در دوران بارداری دیده می‌شود که متاسفانه در برخی مواقع باعث افزایش مرگ‌و‌میر مادران در دوران بارداری خواهد شد. از‌این‌رو هرگونه علائم از مشکلات قلبی در دوران بارداری را باید جدی بگیرید. یکی از این علائم تپش قلب است که در هر فردی دلایل متعددی دارد. در برخی مواقع تپش قلب در بارداری به علت تغییرات طبیعی در بدن و سیستم قلبی عروقی رخ می‌دهد. در این مقاله به‌طورکامل به بررسی علت تپش قلب در بارداری پرداخته‌ایم. اگر شما نیز در این دوران دچار تپش و ضربان قلب بالا شده‌اید، مطالعه این مقاله کمک می‌کند تا دلیل این مشکل را بیابید و برای درمان به موقع اقدام کنید.

عوارض تپش قلب در دوران بارداری

عوارض تپش قلب در دوران بارداری

۱. کم خونی؛ علت رایج تپش قلب در بارداری

در‌صورت کم‌خونی و کاهش اکسیژن‌رسانی به اندام‌های مختلف بدن، عملکرد سیستم قلبی نیز با اختلالاتی مواجه می‌شود که اصلی‌ترین آن ایجاد تپش قلب است. هنگامی که سطح اکسیژن‌رسانی توسط گلبول‌های قرمز به اندام‌های بدن کاهش پیدا می‌کند؛ دراین‌صورت قلب باید بیشتر از حالت عادی کار کند. در‌صورت غیرطبیعی شدن میزان عملکرد قلب به این عضو بدن فشار بسیاری وارد شده و منجر‌به تپش و آریتمی قلبی می‌شود.

با وجود کم‌خونی و ایجاد مشکلات قلبی در دوران بارداری حتما باید برای درمان به‌موقع و سریع اقدام کرد. زیرا کم‌خونی در این دوران حساس ممکن است با گذشت زمان مشکلات جدی‌تری را برای مادر و هم‌چنین جنین به وجود آورد. در چنین شرایطی پزشک معالج با تجویز داروهایی از افزایش شدت کم‌خونی می‌کاهد و تپش قلب را نیز کنترل می‌کند. داروهای متعددی توسط شرکت‌های دارویی داخلی و خارجی برای کم‌خونی و مشکلات قلبی در دوران بارداری تولید می‌شود. این داروها توسط انواع شرکت پخش دارویی به داروخانه‌ها عرضه می‌شوند و شما می‌توانید با نسخه پزشک برای تهیه آن‌ها اقدام کنید.

۲. تاثیر افزایش حجم خون بر عملکرد سیستم قلب و عروق

در دوران بارداری، به دلیل تامین نیازهای جنین، حجم خون مادر ۵۰ درصد افزایش می‌یابد. بدین‌ترتیب قلب مادر برای پمپاژ خون در بدن باید سخت‌تر کار کند و مقداری از این خون را به جنین در حال رشد بفرستد. افزایش حجم خون بدن در سه ماهه نخست بارداری آغاز می‌شود و در سه ماهه دوم به بیشترین میزان حجم می‌رسد. طی سه ماهه سوم بارداری نیز افزایش حجم خون با سرعت کمتری ادامه می‌‏یابد. در نتیجه این فرآیند، ضربان قلب مادر به‌طور قابل‌توجهی افزایش خواهد یافت. از‌این‌رو افزایش حجم خون را می‌توان یکی از دلایل تپش قلب در بارداری دانست.

برخی از مادران به دلیل افزایش بیش‌ازحد ضربان قلب نیاز به مصرف داروهای قلبی پیدا می‌کنند. مصرف هرگونه داروهای قلبی باید با نظر و مشورت پزشک متخصص صورت گیرد؛ زیرا بارداری دوران بسیار حساسی است که احتمال دارد مصرف هرگونه دارو بدون تجویز پزشک برای مادر و جنین عوارضی را به همراه داشته باشد.

۳. استرس و اضطراب؛ عاملی برای ایجاد ضربان قلب بالا در بارداری

گاهی اوقات در بارداری، تپش قلب ناشی از استرس و اضطراب بوده که به‌طور عمومی این امر طبیعی است. با بالا رفتن استرس، میزان تپش قلب نیز افزایش یافته و آریتمی نیز بیشتر می‌شود. مادران باید برای کنترل میزان استرس خود اقدامات لازم را انجام داهند؛ زیرا در‌صورتی‌که سطح استرس بیش‌از‌حد افزایش یابد، ممکن است. حتی منجر‌به بیماری‌های خطرناکی مثل کلسترول خون یا فشار خون در بارداری شود.

این استرس و تپش قلب ممکن است تمرکز زنان باردار شاغل را نیز دچار اختلال کند. در‌این‌صورت توصیه می‌شود برای بهبود تمرکز و هم‌چنین کنترل استرس و تپش قلب با پزشک معالج خود مشورت کنید. پزشک ممکن است برای کاهش تپش قلب و هم‌چنین سلامت عمومی بدن مادر داروهای قلبی و انواعی از مکمل‌ها هم‌چون کپسول امگا ۳ را تجویز کند.

۴. ارتباط کم‌آبی بدن و ایجاد مشکلات قلبی عروقی در دوران بارداری

کم‌آبی بدن را نیز می‌توان علت تپش قلب در بارداری به شمار آورد. در واقع کم آبی بدن وقتی اتفاق می‌افتد که اندام‌ها بیشتر حجم مایعات را دفع کند؛ از‌این‌رو بدن برای انجام فعالیت‌های عادی و روزمره خود هم‌چون عملکرد اندام‌هایی مانند قلب، آب و مایعات کافی در اختیار ندارد. در نتیجه کم‌آبی،‌ سطح الکترولیت نیز در بدن کاهش پیدا می‌کند و قدرت قلب برای پمپاژ خون بسیار کم می‌شود؛ بدین‌ترتیب باعث ضربان قلب بالا در بارداری خواهد شد.

هم‌چنین در برخی مواقع نیز ممکن است کم آبی در دوران بارداری باعث افزایش فشار خون شود. برای این که فشار خون خود را در سطح عادی نگه دارید باید آب مورد‌نیاز بدن را تامین کنید. افراد معمولی (غیرباردار) برای کنترل فشار خون و کاهش آن ممکن است داروهایی هم‌چون والزومیکس مصرف کنند. اما درصورتی‌که شما قصد دارید برای دوران بارداری از انواع داروها مانند قرص والزومیکس برای کاهش فشار خون استفاده کنید حتما باید پزشک خود را در جریان این موضوع قرار دهید. زیرا قرص والزومیکس عوارض متعددی برای زنان باردار دارد که ممکن است مشکلات جدی هم‌چون سقط جنین را به همراه داشته باشد.

۵. تغییرات هورمونی؛ یکی از دلایل افزایش تپش قلب در دوران بارداری

بدن مادران در در دوران بارداری دستخوش تغییرات متعددی می‌شود که یکی از آن‌ها تغییرات هورمون‌های استروژن و پروژسترون است. تغییرات هورمونی مادران در سه ماه اول بارداری، شیوه درک زن از جهان را از نظر بویایی، بینایی و چشایی کاملاً تغییر می‌دهد.

یکی از پیامدهای تغییرات هورمونی در زنان باردار، ایجاد آریتمی قلبی یا افزایش تپش قلب است؛ زیرا هورمون‌های استروژن و پروژسترون تاثیر قابل‌توجهی بر عملکرد سیستم قلبی عروقی دارند. توجه داشته باشید تغییرات هورمونی مادران بسیار رایج بوده و نشان از آمادگی بدن برای پرورش یک زندگی جدید داخل بدن او است.

درمان تپش قلب در بارداری

اگر تپش قلب در بارداری نشانه بیماری قلبی و مشکلات اساسی نباشد، پزشک شما با ارائه برخی از راهکارهای مراقبتی به کنترل آن کمک خواهد کرد، در این شرایط داشتن استراحت کافی، تغییر سبک زندگی و رعایت یک رژیم غذایی سالم می‌تواند بسیار موثر باشد، مصرف آب کافی و هیدراته نگه داشتن بدن می‌تواند در کاهش تپش قلب مفید باشد، محدود کردن چربی‌ها، قند و کافئین در رژیم غذایی از دیگر نکات مراقبتی است، استفاده از تکنیک‌ها مدیتیشن و آرامش اعصاب همراه با تنفس عمیق نیز در کاهش استرس و اضطراب نقش دارد.

در شرایطی که اختلالات و آریتمی شدید زمینه‌ساز تپش قلب باشد ممکن است روش‌های درمانی دیگر مانند کاردیوورژن استفاده گردد که شامل رساندن یک جریان الکتریکی زمان‌بندی شده به قلب جهت بازگشت ریتم آن است، بسته به سن بارداری و تشخیص پزشک ممکن است درمان‎‌های دارویی نیز برای بهبود تپش قلب در بارداری استفاده گردد.

مرور کلی به تپش قلب در بارداری

تپش قلب در بارداری یکی از رایج‌ترین علایمی است که اکثر زنان باردار تجربه می‌کنند، عوامل مختلف مانند کم خونی، افزایش حجم خون طی بارداری، استرس و اضطراب مادران باردار، کم آبی بدن، چاقی و اضافه وزن زمینه‌ساز مشکل تپش قلب در این دوران است، بیشتر این موارد نیازمند درمان دارویی خاصی نیست و تنها با رعایت برخی نکات و اصلاح سبک زندگی بهبود می‌یابد، اما در افرادی که مشکلات قلبی و بیماری‌های زمینه‌ای سبب بروز این عارضه می‌گردد باید به طور جدی پیگیری شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "عوارض تپش قلب در دوران بارداری" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "عوارض تپش قلب در دوران بارداری"، کلیک کنید.