تینا مزدکی: پس از 44 سال پژوهش در 11 کشور از سراسر دنیا، محققان بین نگهداری از گربه ها و ابتلا به اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی، رابطه ای پیدا کرده اند. در واقع ایده اصلی این پژوهش که مالکیت گربه می تواند با خطر اسکیزوفرنی مرتبط باشد، در مطالعه ای در سال 1995 مطرح شد و قرار گرفتن در معرض انگلی به نام توکسوپلاسما گوندی به عنوان علت نیز بیان شد. اما تحقیقات تاکنون نتایج متفاوتی را ارایه کرده اند.
مطالعات نشان داده اند که بودن در کنار گربه ها در دوران کودکی ممکن است فرد را بیشتر در معرض ابتلا به اسکیزوفرنی قرار دهد یا حتی گفته شده است که اختلالات شدید اسکیزوفرنی که بر افکار، احساسات و رفتار افراد تاثیر می گذارد تجربه روان پریشی را برای آن ها رقم می زند ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در کنار گربه ها است؛ البته همه پژوهش ها چنین نتیجه ای به همراه نداشتند.
از طرفی توکسوپلاسما گوندی (T. gondii) یک انگل بی ضرر است که می تواند از طریق گوشت نیم پز یا آب آلوده منتقل شود. گاز گرفتن گربه یا مدفوع گربه آلوده نیز می تواند باعث انتقال توکسوپلاسما گوندی شود. بر اساس آمار تخمین زده شده است که حدود 40 میلیون نفر در ایالات متحده ممکن است آلوده به این انگل باشند که معمولا هیچ علایمی ندارد. البته محققان به دنبال یافتن اثرات خطرناک تری هستند که ممکن است عفونت ها به همراه داشته باشند.
هنگامی که توکسوپلاسما گوندی وارد بدن ما می شود می تواند به سیستم عصبی مرکزی نفوذ کند و بر انتقال دهنده های عصبی تاثیر بگذارد. این انگل با تغییرات شخصیتی، ظهور علایم روان پریشی و برخی اختلالات عصبی از جمله اسکیزوفرنی مرتبط است. با این حال، دقیقا ثابت نشده است که توکسوپلاسما گوندی باعث این تغییرات شده و یا اینکه انگل از گربه به انسان منتقل شده است.
اکنون 17 پژوهش ارتباط مثبت قابل توجهی بین مالکیت گربه و افزایش خطر اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی را ثابت کرده است. محققان می گویند پس از تنظیم متغیرهای کمکی، متوجه شدیم که احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی در افرادی که در کنار گربه ها هستند دو برابر بیشتر از سایر افراد است. البته شایان ذکر است که 15 پژوهش از این 17 پژوهش، عینی بوده و نمی تواند دقیقا علت و معلول بودن را ثابت کند؛ چرا که مواردی که ممکن است بر نتیجه اثر بگذارد را نمی توان در این نوع پژوهش شناسایی کرد.
اگرچه یافته ها در بین پژوهش ها متناقض بودند و خود محققان هم این موضوع را نادیده نگرفته اند، اما نتیجه هایی با کیفیت بالاتر نشان می دهند که این ارتباط ممکن است به دلیل عواملی باشد که می تواند بر نتایج تاثیر بگذارد. اگرچه یک پژوهش هیچ ارتباط معنی داری بین داشتن گربه قبل از 13 سالگی و بعداً ابتلا به اسکیزوفرنی پیدا نکرد، اما زمانی که مالکیت گربه را به یک دوره خاص محدود کرد (سنین 9 تا 12) ارتباط معنی داری پیدا کرد. این تناقض نشان می دهد که چارچوب زمانی حیاتی برای قرار گرفتن در معرض گربه به وضوح تعریف نشده است.
یک پژوهش دیگر در ایالات متحده که 354 دانشجوی روانشناسی را شامل می شد، ارتباطی بین داشتن گربه و نمرات اسکیزوتایپی پیدا نکرد. پژوهش دیگری که شامل افراد با اختلالات روانی و بدون اختلالات روانی بود، ارتباطی بین گاز گرفتن گربه و درصد بالاتر ابتلا به اختلالات روان شناختی خاص را کشف کرد، در این پژوهش خاطرنشان کردند که پاتوژن های دیگری مانند پاستورلا مالتوسیدا ممکن است مسیول چنین اختلالاتی باشند.
محققین موافق هستند که قبل از اینکه بتوانیم هر گونه تفسیر محکمی داشته باشیم، به تحقیقات بهتر و گسترده تری نیاز است. با این حال این پژوهش ها ارتباط بین مالکیت گربه و اختلالات مربوط به اسکیزوفرنی را به نوعی تایید می کنند.
منبع: sciencealert
58323
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نگهداری از گربه و ابتلا به یک بیماری روانی" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نگهداری از گربه و ابتلا به یک بیماری روانی"، کلیک کنید.