به گزارش اکسیداک ژنرال «سید عاصم منیر» رئیس ستاد ارتش پاکستان که تا پیش از این معمولا در پشت صحنه کار می کرد اکنون با ادبیات سرسختانه خود مشغول شکل دادن به لحن گفتمان حاکمیتی پاکستان پیرامون بحران با هند بر سر کشمیر است.

هند و پاکستان از زمان استقلال شان در سال ۱۹۴۷ سه جنگ تمام عیار و چندین درگیری مرزی داشته اند که اغلب بر سر منطقه مورد مناقشه کشمیر بوده است. هر دو کشور ادعای مالکیت کامل بر کشمیر را دارند اما آن را به طور جزئی در کنترل دارند.
در پی حمله تروریستی اخیر در پهلگام واقع در کشمیر هند که طی آن ۲۶ گردشگر کشته شدند دهلی نو پاکستان را مسئول آن دانست و تنش ها شدت گرفته است. این در حالی است که پاکستان هرگونه ارتباط با عوامل این جنایت را رد کرده و خواستار تحقیقات شفاف شده است.
به گزارش اکسیداک روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در تحلیلی به نقش و مداخله ژنرال عاصم منیر در این بحران پرداخته است که در ادامه می خوانیم:
این روزنامه می نویسد: «قدرتمندترین مرد پاکستان تا همین چند وقت اخیر ترجیح می داد در پشت صحنه باقی بماند کنترل سفت و سختی بر وجهه عمومی خود اعمال کند و اعلامیه های خود را عمدتا محدود به سخنرانی های از پیش تنظیم شده در رویدادهای نظامی نمایشی کند.
اما ژنرال عاصم منیر بعد از حمله تروریستی مرگبار ۲ هفته پیش در کشمیر تحت کنترل هند قدم به مرکز تنش های تشدید شده بین هند و پاکستان گذاشته است.
در ضمن بالا گرفتن فشارها در عرصه داخلی هند بر سر اینکه پاسخی به قدرتمند به حمله تروریستی در پهلگام داده شود ژنرال منیر با گفتمان سرسختانه خود به لحن ادبیات پاکستان نسبت به این بحران شکل داده است.»
عاصم منیر روز پنجشنبه در حالی که در سخنرانی در حاشیه یک رزمایش نظامی بر فراز یک تانک ایستاده بود خطاب به سربازان حاضر در میدان گفت: «بگذارید هیچ ابهامی باقی نگذارم. هرگونه ماجراجویی نظامی هند با پاسخی سریع قاطع و محکم روبرو خواهد شد.» این موضع نشان دهنده تعهد پاکستان برای مقابله به مثل با هرگونه حمله هند یا حتی دادن پاسخی فراتر از آن است.
*سخنرانی پنجشنبه ژنرال منیر بر بالای یک تانک برای سربازان ارتش پاکستان
قدرت نمایی و بسیج نیروها پس از سال ها اختلاف
طبق این گزارش اظهارات ژنرال منیر در عرصه داخلی هند و پاکستان اینگونه تلقی شد که او قدرت نمایی و بسیج حمایت عمومی را در مقطع کنونی پس از سال ها اختلافات سیاسی و مشکلات اقتصادی در کشورش ضروری دیده است چون در سایه این اختلافات و مشکلات وفاداری راسخ پاکستانی ها در دهه های گذشته به تشکیلات نظامی کشورشان خدشه دار شد؛ نهادی که مدت هاست دست پنهانی در هدایت سیاست های کشور داشته است.
«نیویورک تایمز» در ادامه این مطلب تصریح کرد: «اما به نظر می رسد که پاسخ عاصم منیر به این بحران چیزی بیش از یک محاسبه سیاسی است. تحلیلگران او را به عنوان یک فرد تندرو در مساله هند توصیف می کنند. آنها می گویند تجربه او در رهبری کردن ۲ نهاد اطلاعات نظامی ارشد پاکستان و باورش به اینکه درگیری دیرینه اسلام آباد با دهلی نو مبنای مذهبی دارد به دیدگاه هایش شکل داده اند.
بسیاری از هندی ها صحبتی که ژنرال منیر ۶ روز قبل از حمله تروریستی پهلگام ایراد کرده بود را برجسته کردند. او خطاب به گروهی از پاکستانی های ساکن خارج در شهر اسلام آباد پایتخت پاکستان از کشمیر که بین هند و پاکستان تقسیم شده اما هر کدام ادعای آن را دارند به عنوان شاهرگ کشور که بقایش به آن وابسته است توصیف کرد.
این عبارت عمیقا با فرهنگ واژگان ملی گرایانه پاکستان در هم تنیده شده به این معنی که پاکستان به کشمیر به عنوان یک موضوع حیاتی برای هویت ملی خود نگاه می کند. وزارت امور خارجه هند این اظهارات منیر را تحریک آمیز خوانده و از کشمیر به عنوان “بخش لاینفک” هند یاد کرد.
این که بحران فعلی بین ۲ کشور در ادامه تشدید شده یا با خویشتنداری فروکاسته شود هم به تاثیر دیپلماسی بین المللی و هم به سیاست داخلی طرفین بستگی دارد.
*گشت زنی نیروهای امنیتی در نزدیکی پهلگام کشمیر چند روز بعد از حمله تروریستی
درخواست ها برای تنش زدایی
آمریکا و سازمان ملل هر دو از هند و پاکستان که دارای سلاح هسته ای هستند خواسته اند به سمت تنش زدایی حرکت کنند. علاوه بر آن عاصم احمد نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل روز جمعه گفت دیپلمات های پاکستانی و وزیران دولت پاکستان با همتایان چینی خود درباره تنش ها با هند گفت وگو کرده اند. چین متحد پاکستان محسوب شده و دارای منافع اقتصادی در آنجا است.
روزنامه آمریکایی گمانه زنی کرد که ممکن است حتی دیپلماسی نیز برای رفع این بحران کفایت نکند.
نیویورک تایمز نوشت: «نارندرا مودی پیشتر وعده داد بود که هند همه تروریست ها و حامیانشان را تا آخر دنیا هم که شده تعقیب خواهد کرد».
هند در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ در پاسخ به حملاتی به نیروهای امنیتی در بخش کشمیر تحت کنترل خود حملاتی را به آنچه که اردوگاه های تروریست ها در داخل پاکستان خواند انجام داد.
«آدیتیا سینها» نویسنده و روزنامه نگار ساکن دهلی گفت: «این بار با کشته شدن ۲۶ نفر بی گناه توسط حمله کنندگان در یک مقصد توریستی که مرگبارترین حمله از این نوع در منطقه در دهه های اخیر را رقم زده یک حمله هوایی صرفا فرامرزی به اردوگاه های مفروض تروریست ها عطش خون ریزی حامیان جناح راست را ارضا نخواهد کرد».
*تصویر ژنرال عاصم منیر در تظاهرات روز جمعه پاکستانی ها علیه هند در کراچی
ایدئولوژی
ژنرال عاصم منیر از زمان حمله پهالگام با عباراتی صراحتا ایدئولوژیک صحبت کرده است که نشان می دهد او باور به امکان صلح بلندمدت با هند ندارد.
او روز ۲۶ آوریل در مراسم فارغ التحصیلی دانشجویان افسری آکادمی نظامی اصلی کشورش سخنرانی کرد. او در این سخنرانی به «نظریه ۲ ملت» – یکی از چارچوب های تاسیس پاکستان در سال ۱۹۴۷ – استناد کرد؛ نظریه ای که عنوان می کند هندوها و مسلمانان ملت های جداگانه ای هستند که به سرزمین های جداگانه نیاز دارند.
طبق گزارش نیویورک تایمز این نظریه خیلی وقت است زیربنای هویت ملی و سیاست خارجی پاکستان بوده است. سابق بر این نیز دیگر ژنرال های ارتش پاکستان در مواقع تنش با هند الفاظ ایدئولوژیک این چنینی را استفاده کرده اند و زمان هایی که دیپلماسی اقتضا می کرده آن را تخفیف می دادند. احیای دوباره این نظریه از سوی عاصم منیر و حرف های دیگر او از جانب بسیاری از هندی ها به عنوان تغییر آشکار در موضع پاکستان نسبت به هند تعبیر شده است.
اینکه او از کشمیر به عنوان «شاهرگ پاکستان”» یاد کرده به طور ویژه خشم زیادی را در هند به وجود آورده است. عاصم منیر در همان سخنرانی گفت: «ما برادران کشمیری خود را در این نبرد قهرمانانه که علیه اشغالگری هند به راه انداخته اند تنها نخواهیم گذاشت».
«شخار گوپتا» سردبیر نشریه اینترنتی هندی «پرینت» می گوید که «هند به سختی می تواند عناد و نحوه زمان بندی که پشت این اظهارات بوده را نادیده بگیرد».
گوپتا گفت: «حمله پهلگام درست بعد از این سخنرانی ژنرال منیر به اجرا در آمد. اگر هند بین این ها ارتباطی نبیند نشان دهنده خوش خیالی وحشتناکش است به ویژه به خاطر اینکه او موضوع خصومت با هندوها را پیش کشید؛ کاری که خیلی وقت بود هیچ یک از رهبران پاکستان اعم از غیرنظامی یا نظامی انجام نداده بودند».
مقام های پاکستان اما وجود هر گونه ارتباط میان صحبت های ژنرال عاصم منیر و حمله رخ داده در کشمیر را رد کرده اند. احمد نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل ادعای هند در خصوص ارتباط پاکستانی ها با حمله تروریستی پهلگام را مردود دانسته و گفته بود «دلیل ریشه ای بی ثباتی در جنوب آسیا حل نشدن مناقشه بر سر کشمیر است.»
*مرز هند و پاکستان
ماجرای کشمیر
کشمیر از زمان جدایی هند و پاکستان در سال ۱۹۴۷ و ظهور این دو کشور از دل هند تحت سلطه بریتانیا در بطن رقابت میان آن ها قرار داشته است. کشمیر بارها جنگ شورش و استقرار طولانی مدت نیروهای نظامی بوده که باعث می شود آنجا را یکی از بی ثبات ترین کانون های ملتهب جهان به حساب بیاورند. مواضع جنجالی اخیر رئیس فعلی ارتش پاکستان برای اولین بار نیست که مطرح می شوند و او قبلا نیز مواضع مشابهی را در قبال بحران منطقه ای با هند اتخاذ کرده است..
در پی یک بمب گذاری انتحاری در کشمیر در سال ۲۰۱۹ هند دست به حملاتی هوایی زده و مدتی را وارد تنش و درگیری نظامی با پاکستان شد. ژنرال منیر عاصم در آن زمان رهبر آژانس اطلاعاتی قدرتمند ارتش پاکستان موسوم به اداره اطلاعات بین سرویس ها یا I.S.I بود. دوره تصدی او در این سمت تنها چند ماه بعد با برکنار شدنش توسط «عمران خان» نخست وزیر وقت پاکستان به پایان رسید.
عمران خان که بعدا خودش از نخست وزیری پاکستان کنار گذاشته محاکمه و زندانی شد کسی بود که بعدا با ارتقای ژنرال عاصم منیر به سمت ریاست ارتش مخالفت کرد و رابطه آنها همچنان خصمانه باقی مانده است. عمران خان پس از به اختلاف برخوردن با رهبری ارتش پاکستان در آوریل ۲۰۲۲ برکنار شد. هفت ماه بعد از آن ژنرال عاصم منیر ریاست ارتش را بر عهده گرفت. عمران خان که حامیان زیادی در پاکستان دارد از ۲ سال پیش در زندان به سر می برد.
*تصویر نقاشی شده ژنرال منیر پشت یک کامیون در اسلام آباد
مدیریت تنش
نیویورک تایمز در ادامه این تحلیل تصریح داشته است: «همچنان که ژنرال عاصم منیر در تلاش برای کنترل کردن وجهه عمومی خود است از ایراد اظهارات فی البداهه اجتناب می کند. سخنرانی ها او اغلب لحن قاطعانه و عاری از هر گونه ابهام و پس زمینه های مذهبی دارند».
«حسین حقانی» سفیر سابق پاکستان در آمریکا گفت: «ژنرال منیر فردی عمیقا مذهبی است و این ویژگی شخصیتی بر دیدگاه او نسبت به روابط با هند تاثیرگذار است. او در بهترین حالت به سراغ مدیریت تنش ها رفته و در طی این مسیر تلاش کرده تا هر میزان امتیازی که بتواند بگیرد».
به این ترتیب به نظر می رسد ژنرال منیر گرایش به اسلام گرایی بیشتر نیروهای مسلح پاکستان دارد؛ جریانی که در دهه ۱۹۸۰ توسط ژنرال «محمد ضیاءالحق» فرمانده وقت ارتش به راه افتاد. ژنرال ضیا در آن زمان این جریان را در هماهنگی با آمریکایی ها به منظور کشاندن عوامل افراطی به راه انداختن جنگ علیه نیروهای اشغالگر شوروی در افغانستان به راه انداخت.
منتقدان عاصم منیر می گویند او ناظر بر روند کنترل فزاینده سیاست ها و جامعه پاکستان توسط ارتش و محدودیت ایجاد کردن برای مخالفان بوده است.
حقانی گفت: «به نظر می رسد او بیشتر از اینکه بخواهد محبوب شود می خواهد در کنترل قرار بگیرد. این رویکردی است که او در عرصه سیاست داخلی داشته و احتمالا در رابطه با هند نیز چنین رویکردی خواهد داشت.»
طبق این گزارش ارتش پاکستان علی الظاهر در روابط با هند دست قدرتمندتری را داشته و در راستای تحکیم کنترل نهادی خود بر هر گونه مذاکراتی که شاید در آینده صورت بگیرد رئیس سازمان جاسوسی را به عنوان مشاور امنیت ملی منصوب کرده است. این نقش به طور سنتی به ژنرال ها یا مقام های غیرنظامی بازنشسته محول می شده است.
روزنامه آمریکایی در خاتمه نتیجه گیری می کند: «فعلا روابط دیپلماتیک میان این۲ کشور منجمد است. ارسال پیام های علنی با لحن تهاجمی جای دیپلماسی آرام را به عنوان مجاری ارتباطی اصلی طرفین گرفته است. در یک چنین محیطی خطرِ محاسبهِ غلط تشدید می شود».
«زاهد حسین» یک تحلیلگر امنیتی و سیاسی در اسلام آباد گفت پاکستان درصورتی که هند حملاتی نظامی اجرا کند مجبور به پاسخ دادن خواهد شد.
او عنوان کرد: «مساله این است که آیا نارندرا مودی تصمیم می گیرد که همینجا متوقف شود. حتی حملات محدود از سوی هند ممکن است باعث مارپیچ نزولی یک جنگ فراگیرتر شوند.»
315 315
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خروج ژنرال از سایه/قدرتمندترین مرد پاکستان قدم به مرکز تنش ها گذاشته است" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خروج ژنرال از سایه/قدرتمندترین مرد پاکستان قدم به مرکز تنش ها گذاشته است"، کلیک کنید.