طرز تهیه شیرینی مرنگ | راهنمای گام به گام و آسان

طرز تهیه شیرینی مرنگ | راهنمای گام به گام و آسان

طرز تهیه شیرینی مرنگ؛

شیرینی مرنگ یا همون شیرینی پفکی، یکی از اون دسرهای خوشگل و محبوبه که با بافت ترد و سبک خودش دل خیلی ها رو برده. این شیرینی با اینکه مواد اولیه ساده ای داره، اما برای اینکه یه مرنگ بی نقص و پفکی داشته باشیم، باید حسابی حواسمون به ریزه کاری هاش باشه. توی این مقاله، قراره صفر تا صد طرز تهیه شیرینی مرنگ رو بهتون یاد بدیم؛ از مواد لازم و ابزار مورد نیاز بگیرید تا هر چی فوت و فن و نکته ریزه که برای یه مرنگ عالی لازمه. هم می تونیم با فر درستش کنیم، هم بدون فر. پس بزن بریم یه مرنگ توپ درست کنیم!

مرنگ چیه؟ یه شیرینی دلبر و بامزه!

اصلاً بیاید اول ببینیم این مرنگ خوشگله چیه که اینقدر طرفدار داره! مرنگ در واقع یه شیرینی سبک و پفکیه که با هم زدن سفیده تخم مرغ و شکر درست میشه. همین دو تا ماده ساده وقتی با همزن حسابی فرم می گیرن، یه بافت سبک و هوادار پیدا می کنن که تو دهن آب میشه. بافتش شبیه یه ابر کوچولوی ترد و شیرینه که هر وقت بخوری کیف می کنی.

خب، مرنگ خودش انواع مختلفی داره؛ مثلاً مرنگ فرانسوی، ایتالیایی و سوئیسی. تفاوت اصلیشون تو روش اضافه کردن شکر و حرارت دیدن سفیده تخم مرغه. مرنگ فرانسوی که ما بیشتر باهاش کار داریم، همون مدلیه که سفیده رو با شکر خام هم می زنن و بعد توی فر یا با روش های دیگه خشکش می کنن. این شیرینی فقط به خاطر بافت و ظاهرش محبوب نیست، بلکه چون میشه توش رنگ های خوراکی و طعم دهنده های مختلفی اضافه کرد، خیلی متنوع و جذابه. از یه مهمونی ساده گرفته تا یه جشن تولد، مرنگ همیشه می تونه یه گزینه شیک و خوشمزه برای پذیرایی باشه.

طرز تهیه شیرینی مرنگ با فر: گام به گام تا یه مرنگ بی نقص!

رسیدیم به بخش هیجان انگیز ماجرا! حالا می خوایم ببینیم چطوری میشه یه شیرینی مرنگ عالی با فر پخت. همه مراحل رو ریز به ریز می گیم که هیچ ابهامی براتون نمونه.

مواد لازم برای یه مرنگ پفکی:

اینجا مواد اولیه رو هم با گرم می گیم هم با پیمانه، که هر طور راحت تری بتونی اندازه گیری کنی. این مقدار مواد معمولاً برای حدود ۲۰ تا ۲۵ عدد مرنگ متوسط کافیه، البته بستگی به اندازه شکلی که می دهید داره.

ماده لازم مقدار نکات
سفیده تخم مرغ ۳ عدد بزرگ (حدود ۹۰-۱۰۰ گرم) حتماً به دمای محیط رسیده باشه.
پودر قند یا شکر دانه ریز ۱۸۰ گرم (یک پیمانه پر) پودر قند بهتره، چون زودتر حل میشه.
پودر تارتار یا آبلیمو تازه یا نوک قاشق چایخوری نمک ۱/۴ قاشق چایخوری برای پایداری سفیده و جلوگیری از شکرک زدن.
وانیل (شکری یا مایع) ۱/۲ قاشق چایخوری برای عطر و طعم عالی.
رنگ خوراکی (ژله ای) چند قطره (اختیاری) برای مرنگ های رنگی و خوشگل.

وسایل و ابزار مورد نیاز:

  • همزن برقی (خیلی واجبه!)
  • کاسه بزرگ و تمیز (بهتره استیل یا شیشه ای باشه)
  • قیف شیرینی پزی و ماسوره (برای شکل دادن، اختیاری)
  • کاغذ روغنی
  • سینی فر
  • لیسک یا قاشق

شروع کنیم! مراحل پخت مرنگ با فر:

۱. آماده سازی اولیه: راز موفقیت در تمیزی و دمای تخم مرغ!

اولین و مهم ترین قدم اینه که همه چیز آماده باشه. سفیده تخم مرغ ها رو از زرده ها خیلی با دقت جدا کن. حواست باشه حتی یه ذره از زرده یا چربی وارد سفیده نشه، چون اگه این اتفاق بیفته، سفیده اصلاً پف نمی کنه و کارت خراب میشه! سفیده رو بذاریم حداقل نیم ساعت تو دمای محیط بمونه. ظرفی که می خوای سفیده رو توش هم بزنی، همراه با پره های همزن، باید کاملاً تمیز و خشک و بدون حتی یک قطره چربی باشه. می تونی برای اطمینان بیشتر، ظرف و پره ها رو با یه دستمال کاغذی که کمی آبلیمو یا سرکه داره، پاک کنی و بعد خشک کنی.

۲. سفیده رو بزن، کف کنه!

سفیده ها رو بریز تو کاسه تمیز و خشک. همزن رو با سرعت کم روشن کن و شروع کن به هم زدن. کم کم سرعت همزن رو زیاد کن. می بینی که سفیده شروع می کنه به کف کردن و حباب های کوچولو توش شکل می گیره.

۳. اضافه کردن پایدارکننده: پودر تارتار و رفقا!

وقتی سفیده کمی کف کرد، وقتشه که پودر تارتار یا آبلیمو یا نمک رو اضافه کنی. این مواد کمک می کنن سفیده پایدارتر بشه و بهتر پف کنه. به هم زدن ادامه بده تا سفیده حجیم تر بشه و کمی فرم بگیره.

۴. شکر رو کم کم اضافه کن تا براق شه!

این مرحله خیلی خیلی مهمه! حالا که سفیده حسابی پف کرده و کرمی شده، پودر قند یا شکر دانه ریز رو قاشق قاشق و خیلی آهسته بهش اضافه کن. هر قاشق که اضافه می کنی، بذار حدود ۳۰ ثانیه همزن با سرعت بالا کار کنه و شکر کاملاً تو سفیده حل بشه. اگه شکر رو یکجا اضافه کنی، مرنگ شکرک می زنه و خشک نمیشه. باید تا جایی هم بزنی که وقتی مایه رو بین دو تا انگشتت تست می کنی، ذره ای شکر حس نکنی. مایه باید براق، سفت و غلیظ بشه و وقتی همزن رو ازش بیرون می کشی، یه نوک تیز و محکم مثل نوک پرنده داشته باشه که خم نشه.

راز یه مرنگ عالی، تو حل شدن کامل شکره! اگه شکر خوب حل نشه، مرنگت آب میندازه یا شکرک میزنه.

۵. طعم و رنگ بده به مرنگای خوشگلت!

حالا وقتشه که وانیل رو اضافه کنی و اگه دوست داری مرنگت رنگی باشه، چند قطره رنگ خوراکی ژله ای رو هم بریزی. با لیسک یا قاشق، خیلی آروم و با حرکت دورانی از پایین به بالا، مواد رو با هم مخلوط کن تا رنگ یکدست بشه. حواست باشه بیش از حد هم نزنی که پف مرنگ نخوابه.

۶. سینی فر رو آماده کن!

یه سینی فر بردار و کفش رو با کاغذ روغنی بپوشون. اگه کاغذ روغنی نداری، می تونی سینی رو خیلی کم چرب کنی، ولی کاغذ روغنی بهترین گزینه ست که مرنگ بهش نچسبه.

۷. شکل بده به مرنگای خوشگلت!

مایه مرنگ رو بریز تو قیف شیرینی پزی (اگه نداری با قاشق هم میشه). حالا هر شکلی که دوست داری روی کاغذ روغنی با ماسوره بزن. می تونی شکوفه بزنی، گل درست کنی، یا حتی ساده و گرد پایپ کنی. فاصله بین مرنگ ها رو کمی رعایت کن چون موقع پخت کمی پف می کنن.

۸. بذار تو فر با دمای کم: حوصله به خرج بده!

فر رو از ۱۰-۱۵ دقیقه قبل با کمترین دمای ممکن (معمولاً ۱۰۰ تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد) گرم کن. سینی مرنگ ها رو بذار تو فر. خیلی مهمه که دمای فر پایین باشه و مرنگ آروم آروم خشک بشه. اگه فرت فن داره، روشنش کن. بعضی ها درب فر رو کمی باز می ذارن تا رطوبت اضافی خارج بشه و مرنگ ترک نخوره، این کار رو هم می تونی انجام بدی.

۹. کی پخته؟ چطوری بفهمیم؟

مدت زمان پخت مرنگ بسته به دمای فر و اندازه مرنگ ها متفاوته، معمولاً بین ۴۰ دقیقه تا ۹۰ دقیقه طول می کشه. وقتی مرنگ کاملاً پخت، باید خشک و ترد باشه و اگه بهش دست بزنی، به راحتی از کاغذ روغنی جدا بشه. نباید رنگش تغییر کنه و زرد یا قهوه ای بشه، باید سفید یا همون رنگی که بهش دادی بمونه.

۱۰. خنک کردن مرنگ: عجله نکن!

بعد از اینکه مرنگ ها پختن، فر رو خاموش کن و در فر رو اصلاً باز نکن! بذار مرنگ ها حداقل ۱ تا ۲ ساعت (یا حتی از شب تا صبح) توی همون فر خاموش و خنک بشن. این کار کمک می کنه مرنگ شوک دمایی نبینه، ترک نخوره، به کاغذ نچسبه و حسابی ترد و پفکی بمونه.

طرز تهیه شیرینی مرنگ بدون فر: وقتی فر نداری هم میشه!

اگه فر نداری یا دلت نمی خواد از فر استفاده کنی، نگران نباش! میشه با روش های ساده تر هم مرنگ خوشمزه داشت. با اینکه بافت و تردی مرنگ پخته شده تو فر یه چیز دیگه ست، اما این روش ها هم نتیجه خوبی بهت میدن.

مواد لازم:

همون مواد لازم برای مرنگ با فر، اینجا هم به کارت میان. نیازی به تغییر خاصی تو مواد نیست.

مراحل پخت مرنگ بدون فر:

۱. آماده کردن مایه مرنگ:

همه مراحل آماده سازی مایه مرنگ رو دقیقاً مثل روش با فر انجام بده. یعنی سفیده تخم مرغ رو به دمای محیط برسون، ظروفت تمیز باشه، پودر قند رو کم کم اضافه کن و اونقدر هم بزن تا سفیده حسابی فرم بگیره و سفت بشه و نوک پرنده رو داشته باشه.

۲. روش های خشک کردن: بخاری، شوفاژ، سماور و حتی آفتاب!

بعد از اینکه مایه مرنگ رو آماده کردی و شکل دادی، سینی روغنی که مرنگ ها رو روش چیدی، آماده کن برای خشک شدن. اینجا چند تا روش داریم:

  • روش بخاری/شوفاژ: سینی مرنگ ها رو روی بخاری یا شوفاژ روشن با دمای خیلی کم (گرمای ملایم) قرار بده. حواست باشه که خیلی نزدیک نباشه و نسوزه. باید گرما به صورت غیرمستقیم به مرنگ ها برسه. این روش ممکنه از ۴-۵ ساعت تا حتی یه روز کامل طول بکشه، بستگی به میزان حرارت و اندازه مرنگ ها داره. هر چند وقت یه بار چک کن.
  • روش سماور/کتری: می تونی سینی مرنگ رو روی حرارت بخار غیرمستقیم سماور یا کتری در حال جوش بذاری. یه توری یا الک روی کتری بذار و سینی مرنگ رو روی اون قرار بده که مستقیم با بخار آب در تماس نباشه ولی از گرما و رطوبت بخار آب برای خشک شدن استفاده کنه.
  • روش آفتاب (فقط در مناطق گرم و خشک): اگه تو منطقه ای زندگی می کنی که آفتاب داغ و هوای خشکی داره، می تونی سینی مرنگ ها رو زیر نور مستقیم آفتاب بذاری تا خشک بشن. این روش زمان زیادی می بره (معمولاً یک روز کامل یا بیشتر) و فقط وقتی جواب میده که هوا کاملاً خشک باشه، وگرنه مرنگ آب میندازه. حواست باشه حشرات یا آلودگی هم سراغش نیان!

۳. چطوری بفهمیم پخته؟ و چطور نگهداری کنیم؟

همونطور که گفتم، پختن بدون فر بیشتر به معنای خشک شدن مرنگه. وقتی مرنگ ها کاملاً خشک شدن و به راحتی از کاغذ روغنی جدا شدن و بافت تردی پیدا کردن، یعنی آماده ان. از اونجایی که این مرنگ ها خیلی به رطوبت حساسن، حتماً بعد از خشک شدن کامل، اونا رو تو یه ظرف دربسته و جای خشک و خنک نگهداری کن تا ترد بمونن و نرم نشن.

فوت و فن های طلایی مرنگ: اینا رو بدونی کارت ساخته ست!

پخت مرنگ واقعاً یه هنر و یه کم هم علم و شیمی پشتشه! برای اینکه نتیجه کارت عالی بشه، دونستن این نکات طلایی خیلی بهت کمک می کنه:

چرا دمای تخم مرغ مهمه؟

تخم مرغ سرد باعث میشه سفیده دیرتر پف کنه و حجم نگیره. اما وقتی تخم مرغ به دمای محیط برسه، سفیده با سرعت بیشتری حجم می گیره و یه مایه مرنگ پایدار و عالی بهت میده. پس این نکته رو جدی بگیر!

یه کاسه تمیز و بدون چربی یعنی نجات مرنگ!

گفتم که بازم می گم، این نکته از نون شب هم واجب تره! حتی یه ذره چربی، از زرده ای که قاطی سفیده شده باشه یا حتی چربی روی ظروف، می تونه تمام زحماتت رو به باد بده. چربی مولکول های سفیده رو از هم جدا می کنه و اجازه نمیده که سفیده به خوبی پف کنه. پس قبل از شروع کار، حتماً کاسه و پره های همزن رو با آب و صابون داغ بشور و بعد با یه دستمال تمیز و بدون پرز خشک کن. می تونی حتی با یه تکه لیمو یا سرکه، یک دور داخل کاسه رو پاک کنی و بعد آب بکشی و خشک کنی.

شکرت چی باشه؟ پودر قند یا شکر دونه ریز؟

پودر قند بهتره، چون دونه های ریزتری داره و خیلی زودتر تو سفیده حل میشه. این باعث میشه مرنگت لطیف تر و یکدست تر بشه و شکرک نزنه. اگه از شکر دانه ریز استفاده می کنی، حتماً حواست باشه که زمان بیشتری برای هم زدن نیاز داری تا شکر کاملاً حل بشه و مایه مرنگ براق و یکدست بشه.

نقش پودر تارتار و آبلیمو چیه؟

این مواد اسیدی مثل یه کاتالیزور عمل می کنن! اونا کمک می کنن که پروتئین های سفیده تخم مرغ محکم تر بشن و هوایی که موقع هم زدن وارد سفیده میشه، توش بمونه و پفش نخوابه. به عبارتی، سفیده رو پایدار می کنن و از شکرک زدنش هم جلوگیری می کنن. اگه پودر تارتار نداری، آبلیموی تازه هم عالیه.

غلظت مایه ت چقدر باشه؟ نوک پرنده رو یادت نره!

مهم ترین نشونه آماده بودن مایه مرنگ اینه که وقتی همزن رو ازش بیرون می کشی، یه نوک تیز و محکم مثل نوک پرنده شکل بگیره که سرش خم نشه. اگه مایه شل بود، یعنی هنوز باید بیشتر هم بزنی. اگه زیادی سفت شد و حالت دونه دونه و بریده بریده پیدا کرد، یعنی زیادی هم زدی و پفش می خوابه!

شکر باید کامل حل شه!

همونطور که قبلاً گفتم، این خیلی مهمه. برای اینکه مطمئن بشی شکر حل شده، یه ذره از مایه مرنگ رو بین دو تا انگشتت بگیر و آروم بهم بمال. اگه هیچ دونه شکری حس نکردی، یعنی شکر کامل حل شده و مایه ت آماده ست. اگه دونه دونه بود، بازم باید هم بزنی.

راز دمای پایین فر: چرا مرنگ رو باید آروم بپزیم؟

مرنگ رو نباید پخت، باید خشک کرد! دمای پایین فر (۱۰۰ تا ۱۲۰ درجه) باعث میشه رطوبت داخل مرنگ به آرامی خارج بشه و بافتش کاملاً ترد و پفکی بشه. اگه دما زیاد باشه، مرنگ سریع از بیرون می پزه و قهوه ای میشه، اما داخلش هنوز خمیر و نرم باقی می مونه و خشک نمیشه.

مشکلات رایج مرنگ و راه حل هاشون:

چرا مرنگ به کاغذ می چسبه؟

این مشکل معمولاً به خاطر اینه که مرنگ به اندازه کافی تو فر نمونده و رطوبت داره. یا شاید هم دمای فر خیلی کم بوده و به اندازه کافی خشک نشده. راه حلش اینه که بعد از خاموش کردن فر، بذاری مدت زمان بیشتری تو فر خاموش بمونه و خنک بشه. اگه باز هم چسبید، برای ۱۰-۱۵ دقیقه فر رو با دمای کم دوباره روشن کن تا حسابی خشک بشن.

چرا مرنگ ترک می خوره؟

ترک خوردن مرنگ معمولاً به خاطر شوک دماییه. یعنی یا فر خیلی داغ بوده، یا خیلی سریع از فر خارجش کردی. برای جلوگیری از این مشکل، همیشه مرنگ رو تو فر با دمای پایین بپز و بعد از خاموش کردن فر، حتماً اجازه بده تا تو همون فر خنک بشه. اینجوری تغییر دما رو به آرامی تجربه می کنه و ترک نمی خوره.

چرا مرنگ آب میندازه؟

آب انداختن مرنگ چند تا دلیل می تونه داشته باشه: رطوبت بیش از حد هوا، هم زدن بیش از حد سفیده یا حل نشدن کامل شکر. اگه هوا خیلی شرجیه، ممکنه مرنگ رطوبت رو به خودش جذب کنه و آب بندازه. هم زدن بیش از حد سفیده هم باعث میشه مولکول هاش از هم بپاشن و آب بندازه. و البته، همونطور که گفتیم، شکر حل نشده هم می تونه عامل این مشکل باشه. مطمئن شو که شکر کاملاً حل شده و بیش از حد هم نمی زنی.

چرا مرنگ شکرک می زنه؟

شکرک زدن مرنگ هم برمی گرده به حل نشدن کامل شکر. اگه شکر به اندازه کافی تو سفیده حل نشده باشه، وقتی مرنگ خشک میشه، دونه های شکر به صورت کریستال های سفت و شکرک زده روی سطحش ظاهر میشن. پس، صبور باش و بذار شکر کاملاً حل بشه.

نگهداری مرنگ: چطور ترد بمونه؟

مرنگ به شدت به رطوبت حساسه! اگه تو فضای باز و مرطوب بمونه، زود نرم میشه و کیفیتش رو از دست میده. بهترین راه برای نگهداری مرنگ اینه که بعد از اینکه کاملاً سرد شد، اونا رو تو یه ظرف دربسته و جای خشک و خنک (مثل کابینت) نگهداری کنی. می تونی تا چند هفته هم نگهداریشون کنی، به شرطی که هوا بهشون نرسه.

خلاقیت به خرج بده! (افزودنی های خوشمزه)

مرنگ فقط یه شیرینی ساده نیست، یه بوم نقاشیه! می تونی توش کلی خلاقیت به خرج بدی:

  • پودر کاکائو یا قهوه اضافه کنی برای مرنگ شکلاتی یا قهوه ای.
  • پودر پسته یا گردو (خیلی ریز آسیاب شده) برای عطر و طعم خاص.
  • اسانس های مختلف مثل اسانس بادام، توت فرنگی، یا حتی گلاب برای طعم های متنوع.
  • رنگ های خوراکی مختلف برای یه سینی مرنگ رنگارنگ و دلبر.

فقط یادت باشه این افزودنی ها رو تو مرحله آخر و با احتیاط اضافه کنی که پف مرنگ نخوابه.

نتیجه گیری:

خب، تا اینجا همه نکات و قلق های پخت شیرینی مرنگ رو یاد گرفتیم. دیدید که با اینکه ساده به نظر میاد، ولی همین ریزه کاری ها هستن که یه مرنگ معمولی رو تبدیل به یه مرنگ بی نظیر می کنن. مهم نیست تو آشپزی چقدر تجربه داری، اگه این مراحل و نکات رو با دقت رعایت کنی، قول میدم که می تونی یه شیرینی مرنگ ترد، پفکی و خوشمزه درست کنی که همه ازش لذت ببرن. پس معطل نکن، آستین بالا بزن و دست به کار شو! مطمئنم که از نتیجه کارت حسابی ذوق زده میشی و از پخت شیرینی مرنگ خانگی خودت لذت می بری.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "طرز تهیه شیرینی مرنگ | راهنمای گام به گام و آسان" هستید؟ با کلیک بر روی اقامت و گردشگری، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "طرز تهیه شیرینی مرنگ | راهنمای گام به گام و آسان"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه